Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Епидемията в Китай забавя развитието си – коронавирусът продължава да се разпространява по света

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 25

koronavirusНовият коронавирус продължава да се разпространява по света. Щамът КОВИД-19 вече е засечен в повече от 60 държави, а броят на жертвите на болестта надхвърля 3 хиляди души.

Над 90% от смъртните случаи са в китайската провинция Хубей, която стана епицентър на епидемията в края на миналата година. Жертви има в поне 11 държави, включително 50 и Иран и повече от 30 в Италия.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията повиши риска от коронавируса от „умерен“ на „умерен до висок“. Страните от ЕС ще дадат единен и координиран отговор на кризата, категорични са от Брюксел. След извънредно заседание на съвета КОБРА, британският премиер Борис Джонсън заяви, че очаква проблемът да стане още по-сериозен

В световен мащаб броят на потвърдените случаи на коронавируса надхвърли 90 хиляди души, като статистиката сочи, че смъртоносният му ход се забавя в Китай за сметка на по-бързото му разпространение по света. За последното денонощие Пекин обяви по-малко от 50 смъртни случая, докато в Южна Корея отчетоха 500 нови случая. Двама са починалите в САЩ, а в щата Ню Йорк беше регистриран и първият заразен. Редица държави, сред които Исландия, Португалия, Армения, Чешката република и Андора също съобщиха за заболели. Австралия пък потвърди първото предаване на заразата от човек на човек.

И все пак, по-голямата част от пациентите проявяват само леки симптоми на болестта, посочват от Световната здравна организация и уточняват, че смъртността се движи между 2 и 5%. За сравнение средната смъртност на сезонния грип е едва 0.1%, но той е много по-заразен и взима над 400 хиляди жертви всяка година. Всъщност, коментират експерти, други, вече познати щамове на коронавируса, като тежкия остър респираторен синдром, т.нар. SARS, и респираторния синдром на Близкия Изток – MERS, са много по-опасни от сегашния КОВИД-19 и вече са преодоляни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани