Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 3 март отбелязваме 142 години от Освобождението на България

[post-views]

suhoputni shipkaМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва утре, 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.

На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина в столицата.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

На тържествения ритуал ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия.

Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили.

* * *

Биографични данни на командващия тържествената проверка (заря) пред Народното събрание в София бригаден генерал Петьо Мирчев
Бригаден генерал Петьо Мирчев е роден на 14 февруари 1966 г. в гр. Карлово. Завършил е Висшето народно военно въздушно училище „Георги Бенковски” специалност летец-пилот, Военна академия „Г.С. Раковски” и Военновъздушния колеж на ВВС на САЩ във Военновъздушната база „Максуел”, Алабама.
Службата си като офицер от Българската армия започва през 1990 г. През годините последователно преминава през всички летателни длъжности от младши пилот в 44-ти вертолетен авиационен полк до командир на 24-та авиационна база. Бригаден генерал Петьо Мирчев e летец-пилот І клас. Летял е на самолет Л-29 и вертолети Ми-2, Ми-17, Ми-24, Бел-206 и AS 532 AL Cougar.
От 2016 г. е назначен за заместник-командир на Военновъздушните сили.
Бригаден генерал Петьо Мирчев е офицер с висока подготовка и богат практически опит. За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната с награден знак „За отлична служба” за офицери І-ва степен, предметни награди и грамоти от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС.
Владее английски език.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани