Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на България

[post-views]
Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на България

Untitled142-та годишнина от Освобождението на България ще бъде отбелязана с молебен и церемония по издигането на националния флаг.
За първи път трети март се отбелязва през 1880-та година като ден на „Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския мирен договор“. Като ден на Освобождението на България Трети март е честван за първи път през 1888-ма.
В 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи тържествен благодарствен молебен. Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния воин. В 12 часа пред Администрацията на Президента на Република България ще има тържествена смяна на караула. Вечерта, на площад „Народно събрание“, ще започне тържествената заря-проверка.
Заради заповедта за отмяна на всички мероприятия на закрито заради коронавируса Националният военноисторически музей отмени всички събития, които се провеждат там. Президентът Румен Радев също отмени държавния прием по случай националния ни празник.
Тържествата на връх Шипка също бяха отменени, но въпреки това днес на Паметника на свободата се очакват хиляди хора. Президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева ще участват в отбелязването на Националния празник на връх Шипка, а старозагорският митрополит Киприан обяви, че църквата остава на своя пост и ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите воини.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани