Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС търси изход от кризата в Сирия – турски изтребители прелетяха над гръцки остров

[post-views]
12 мигранти загинаха при потъването на четири лодки край бреговете на Тунис

migrantiНа фона на мигрантската криза по границата с Гърция двойка турски изтребители F-16 прелетяха над югоизточния егейски остров Ро. Информацията потвърдиха властите в Атина като заявиха, че навлизането в тяхното въздушно пространство е извършено без разрешение.

Изтребителите F-16 преминали над малкото островче близо до Кастелоризо, съобщи Генералният щаб на Гръцката национална отбрана. Двата самолета прелетели в 13:03 и 13:11 часа, съответно на около 7 000 и 1 600 метра височина.

Междувременно от Министерството на отбраната в Анкара съобщиха за убийството на двама техни войници при обстрел от страна на сирийските правителствени сили в Идлиб. При атаката са ранени още шестима военнослужещи, а турската армия е отговорила на огъня.

Именно ескалацията на напрежението в Сирия е във фокуса на срещата между турския президент Реджеп Таип Ердоган и руския му колега Владимир Путин в четвъртък. Кремъл се надява, че след обстоен анализ на причините за кризата двамата лидери да приемат набор от мерки за нейното прекратяване. Анкара от своя страна разчита, че разговорът ще допринесе за ефективно прекратяване на огъня в сирийската провинция.

ЕС на свой ред също се опитва да намери изход от ситуацията, която доведе до наплив на бежанци по външните граници на Блока. Председателят на Съвета Шарл Мишел пристигна в турската столица за среща на четири очи с Ердоган, а в четвъртък външните министри на Общността се събират в Загреб, за да набележат мерки за противодействие на незаконната миграция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани