Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново напрежение по турско-гръцката граница край Кастаниес

[post-views]

Greece_migranti_voenniОтново напрежение край граничния пункт Кастаниес. Гръцката полицията беше принудена да използва сила срещу група имигранти, при опит да щурмуват границата, предават световните медии. Причините довели до ескалирането на ситуацията се изясняват.

Сблъсъците между имигрантите и гръцката охрана по границите е започнало малко преди 9:00 часа местно време, след като в района е пристигнал камион с хуманитарна помощ. Малко след това са се чули и първите изстрели.

По непотвърдена информация част от имигрантите започнали да замерят гръцките граничари с камъни и сълзотворен газ, което ги провокирало да използват сила.

Заради ограничения достъп на журналисти в региона, какво точно се случва край гранични пункт Кастаниес не е ясно.

Напрегната е ситуацията и по гръцките острови, където също се усеща миграционен натиск.

Критична е ситуацията и в района на Егейско море. Наред с гръцките патрулни кораби в операции взимат участие и части от европейската гранична агенция „Фронтекс“.

В опит да обезкуражи мигрантите гръцкото правителство, подкрепено от опозицията, взе решение всички хора пристигнали нелегално на островите няма да имат право да кандидатстват за статут на бежанец.

Според данни на властите за последните няколко дни са били направени над 25 хиляди опита за нелегално влизане в страната, като по-голямата част от мигрантите идват от Афганистан и Пакистан.

Във вторник председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, при посещението си в Гърция обяви, че ще бъдат отпуснати близо 700 милиона евро помощ за страната, за да може да се справи с кризата.

Причината за поредната имиграционна вълна към ЕС стана решение на Турция да отвори границите за милионите бежанци на нейна територия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани