Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българската авиация – като птицата Феникс

[post-views]
Българската авиация – като птицата Феникс

80505„Феноменът българска авиация” – така по най-подходящия начин е озаглавил своята поредна книга полковникът от запаса Иван Петков. Той я представи за първи път извън София в Музея на авиацията в Крумово в присъствието на летци, ветерани и хора, влюбени в небесните простори.
Стогодишната история на българската авиация е национална гордост за нашата Родина. През целия ХХ век и началото на ХХІ век тя е неразделна част от съдбата на Родината – и при победи, и при погроми, част от българщината и в радост и мъки, обичана от наши, разгромявана от чужди, но винаги като птицата Феникс се издига все по-нагоре и по-далеч. Това пише в предговора си авторът, сам участник в изграждането на българската военна и гражданска авиация.
Подзаглавието на книгата, издание на „Еър груп 2000”, е  „Светли образи на българския небосвод” и то е защитено по най-добрия начин. Представени са летци в различните периоди от развитието на българската авиация. Авторът призовава за опазването на авиационната памет. А това ще става, като нейната история се изучава, авиационните музе и и сбирки се обогатяват, а Алеята на летците в Централните гробища се превърне в мемориал на българската авиационна памет. Затова и на представянето на творбата бе приета идеята тези, които имат авиационни книги, да ги подарят на ВВВУ „Георги Бенковски”, където да се създаде богата авиационна библиотека.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани