Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата Ковид-19 – СЗО: „Това не е учение, сега не е моментът да се предаваме“

[post-views]

koronavirusКризата около коронавируса Ковид-19 по света доведе до нов срив на международните стокови борси. Финансисти изчисляват, че епидемията може да нанесе загуби от 77 до близо 350 милиарда долара за глобалната икономика. Междувременно Световната здравна организация предупреди, че редица страни не приемат достатъчно сериозно кризата и не показват желаното ниво на политическа ангажираност за справяне с проблема.

Изглежда обявените от световните правителства превантивни мерки за ограничаване на разпространението на короновируса не са достатъчни, защото броят на новите случаи със заболяването по света продължава да нараства.

Според СЗО причината е:

Тедрос Адханом Гебрейесус – Генерален директор на СЗО:

„Страхуваме се, че някои страни не взимат ситуацията на сериозно или вече са се предали. В някои страни, нивото на политически ангажимент и предприетите действия не съвпадат с нивото на заплахата пред, която всички ние сме изправени. Това не е учение.“

От СЗО са категорични, че единствения начин да се справим с епидемията е светът да предприеме колективен и координиран подход, с участието на всички правителства.

По последни данни броят на заразените в световен мащаб надхвърли 98 хиляди души. Смъртните случаи са над 3300. По-голямата част от тях са регистрирани в Китай. Междувременно властите в страната обявиха, че извън основните огнища на заразата -централната провинция Хъбей и областния и град Ухан, са регистрирани 17 нови случая, като 16 от тях са хора, които са се върнали от засегнати от вируса държави.

Според китайските здравни власти до края на месеца новините случаи на заболяването най-вероятно ще бъдат сведени до 0.

Не така изгледа изглеждат нещата по света, където епидемията продължава да се разраства и вече е обхванала 85 държави. През деня Сърбия, Южна Африка и Палестинската автономия обявиха първите случаи на вируса.

Междувременно опасенията, че кризата ще задълбочи доведе до нов срив на световните пазари, след като основните стокови борси в САЩ, Европа и Азия понесоха  огромни загуби.

Редица финансисти прогнозират, че това може да вкара глобалната икономика в рецесия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани