Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев: Подвигът на героите пречупи поробителя

[post-views]

Президент1Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението.
Това каза в словото си президентът Румен Радев на връх Шипка на 3 март. „Преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България”, каза президентът Радев.
Той получи поздравителни писма от редица държавни глави по повод националния ни празник. Писма изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Република Австрия, Унгария, Кралство Испания, Република Естония, Република Казахстан, Държавата Палестина и много други.  
„Приемете най-топли поздравления по случай Националния празник – Деня на Освобождението на България от османското иго“, заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин. „Руско-турската война 1877–1878 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, отбелязва в писмото си руският президент. „От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на  стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп.                               

Най-ново

Виж още

Избрани