Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин и Ердоган се договориха за Сирия – в сила е сделка за прекратяване на огъня в Идлиб

[post-views]
Путин и Ердоган се договориха за Сирия – в сила е сделка за прекратяване на огъня в Идлиб

Putin-ErdoganСпоразумение за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб влезе в сила тази нощ. Договорката за това беше постигната след интензивни преговори в Москва между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган.

Сделката за спиране на бойните действия в Северозападна Сирия е валидна от полунощ, след продължили повече от 6 часа преговори между руската и турската делегации в Кремъл. В резултат, в Идлиб се възцари относително спокойствие, коментираха от Сирийската обсерватория за правата на човека и уточниха, че само минути преди това в района все още са отеквали артилерийски изстрели и бомбардировки.

Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„По време на целия този процес Турция си запазва правото да предприеме ответни мерки с всички сили и навсякъде, срещу всяка атака от страна на режима.“

Кремъл на свой ред изрази надежда, че споразумението ще сложи край на страданието на цивилни и ще помогне за преодоляване на хуманитарната криза.

Владимир Путин – президент на Русия:

„Поддържаме принципа да защитаваме суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Същевременно сме убедени, че не можем да позволим отслабване на борбата срещу тероризма.“

Постигнатата договорка предвижда създаването на коридор за сигурност в Идлиб, чиито детайли в рамките на една седмица ще уточни съвместна комисия на министрите на отбраната на Турция и Русия. От 15 март пък започват съвместни патрули по магистралата, която свързва Алепо и Латакия.

Сирийският президент Башар Асад също приветства прекратяването на огъня и подчерта, че руско-сирийският план винаги е имал за цел нормализиране на отношенията с Турция.

Припомняме, че провинция Идлиб е последният бастион на бунтовниците в Сирия. Напрежението там ескалира до ръба на война между Анкара и Москва след като през последните месеци близо 60 турски войници загинаха при офанзивата на подкрепяните от Кремъл правителствени сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани