Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С настъпването на пролетта вирусът ще бъде овладян

[post-views]
С настъпването на пролетта вирусът ще бъде овладян

IMG_8283 полк. доц. д-р  Георги 
Попов, 
заместник-
началник на ВМА, ръководител 
на катедра 
 „Инфекциозни 
болести“ 


С подготовката за евентуалната коронавирусна инфекция в България заради разпространението й в световен мащаб работим от 26 януари. Тогава с решение на МС бяха транспортирани двама наши студенти от китайския град Ухан – с френски военен самолет до военна база до Марсилия. Оттам – с нашия „Спартан” до София. Настанихме ги за 14-дневна болнична карантина в Инфекциозната клиника на ВМА в изолирани стаи с двойна шлюзова система, с отрицателно налягане и с хепафилтърна вентилация. Взехме при хоспитализацията им и преди изписването 2 теста, които бяха отрицателни за COVID-19. След тях постъпиха няколко български военнослужещи, отзовани от обучение в Китай заради епидемията, и китайски военнослужещи на обучение във Военната ни академия. Те също престояха в 14-дневна карантина и показаха отрицателни резултати.
Последва период, когато постъпваха главно за консултации и за лечение контактни или съмнителни за заболяване граждани, върнали се от Китай, Тайланд, Филипините, Индонезия и междинно кацали на летищата в Доха и Дубай. Рисковите сме тествали за коронавирус, част от тях сме приемали за болнична карантина, други са оставали на домашна. Резултатите от тестовете отново са отрицателни. 
Следва трети етап от миналия уикенд, когато започна епидемията в Италия и Европа и се създаде предпоставка пътуващите да пренесат COVID-19 и у нас. Бе създаден Национален кризисен щаб към МС под ръководството на ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Първата стъпка на щаба беше: всички кацащи на международните летища в България и преминаващите през граничните КПП да се контролират за повишена температура. 
При откриване на заразата режимът на работа ще се промени. Карантинираните се настаняват на третия етаж на клиника „Инфекциозни болести”, отделен изключително за работа с особено опасни инфекции. Най-съмнителните настаняваме в стаите на втория етаж, под обсервация, под наблюдение, а най-малко съмнителните са на първия етаж. Ако се изолира болен с COVID-19, ние сме в готовност за пълна изолация на третия етаж. Инфекциозната клиника ще се затвори, военна полиция ще охранява сградата и ще бъде определен екип, който ще обслужва заболелите, докато премине карантинният период. Вече е активирана процедурата, при която се забранява от инфекциозната клиника да се изнасят биологични материали и документи. Храната и медикаментите се приемат от КПП, намиращ се извън сградата. Създаден е коридор за преминаване на съмнителни за коронавирусна инфекция пациенти, идващи от Спешното отделение и поликлиника ВМА, за да се гарантира, че потоците на болните към ВМА няма да бъдат смесвани. 

Втората грипна вълна covid-19-koronavirus


Всяка година, най-често в края на януари и първата половина на февруари, има характерна грипна вълна. Тази година тя закъсня и се характеризира с преобладаване на нетипчни типове грип А и Б. В момента сме в пика на втората грипна вълна (предимно грип тип Б, Виктория), която върви заедно със заплахата от коронавирус. Въпреки че симптомите на двете инфекции изключително много си приличат, имаме готовност с помощта на епидемиологични, клинични и вирусологични методи да различим двете инфекции и да поставим коректна диагноза.

Светът, заплахата, науката 


Светът е в предпандемична ситуация. Засегнати са 68 държави от 5 континента. Както всички други вируси и този има „предпочитание” към определен пол, възраст, раса и генофонд. Статистиката показва, че COVID-19 засяга по-често мъжкия пол, по-възрастното население, но предстои да се определи и предразположеността му към раса и генетична характеристика на населението. Неизвестностите по отношение на резервоара на заразата и пътищата на предаване провокира известна паника сред хората. Приехме присърце нашата задача да не допуснем и ограничим заплахата от разпространение на COVID-19 в страната. Заедно с опита ни в организацията и проведените „сухи тренировки” за прием във ВМА сега може да твърдим, че клиника korea„Инфекциозни болести” на ВМА е абсолютно готова да посрещне първите случаи, които са неизбежни.

Тенденциите

В Китай тенденцията на „пречупване” на пика на заболяването два месеца след началото на епидемията е вече факт. Статистиката показва, че в последните няколко дни Китай е на 4-то място по брой на новозаболелите след Южна Корея, Италия и Иран. Това е знак, че взетите от Пекин мерки дават ефект. Очакваме такова пречупване да настъпи и в Европа със затоплянето на времето. У нас е много вероятно и сега да има заболели с коронавирусна инфекция, които го прекарват като безсимптомна форма. Личният ми опит в работа с други вирусни инфекции показва, че този вирус ще изчерпа „силата си” и с настъпване на пролетта епидемията ще се овладее. 

Правилата за предпазване 
 
1. Стриктно миене на ръцете до китките със сапун поне 20 секунди. Препоръчват се и дезинфекционни разтвори и гелове на алкохолна основа. 
2. Носенето на предпазни маски от заболели и медицински персонал. Използването им от здрави хора не се препоръчва. 
3. Укрепване на физическото и психичното състояние, включващо здравословно хранене, спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол. 
4. Социална дистанция, включваща контакт на не по малко от 2 м, избягване на места с голямо струпване на хора – театри, кина, молове и др. 
5. Осигуряване на запас от лекарства, вода и трайни хранителни продукти за една седмица, без да се стига до презапасяване. 

Съветът ми е да се пазят особено възрастните хора и тези с онкологични заболявания, диабет, хронични сърдечно-съдови и мозъчно-съдови болести.

Най-ново

Единична публикация

Избрани