Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва делото за катастрофата на малайзийския самолет с 298 души на борда

[post-views]

samolet iranВ Нидерландия започва днес дело срещу трима руснаци и един украинец за ролята им в катастрофата в Украйна през 2014 г. на Боинг 777 на Малайзийските авиолинии, извършващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Всички 298 души на борда загинаха в авиокатастрофата, причинена според международен разследващ екип от ракета „Бук“ съветско производство.

Руснаците Сергей Дубински, Игор Гиркин и Олег Пулатов, както и украинецът Леонид Харченко, четирима високопоставени членове на сепаратистките проруски милиции в Източна Украйна, са първите, които ще бъдат съдени по това дело.

Те са обвинени от холандската прокуратура в убийството на 298 души и в умишлено причиняване на катастрофата на летателната машина.

Те ще бъдат съдени по нидерландското право, но делото ще съдържа елементи на международното наказателно и международното хуманитарно право.

Ако бъдат признати за виновни, ще получат наказания от 30 години лишаване от свобода до доживотни присъди, както и глоби, които могат да достигнат 87 000 евро.

Слабо вероятно е четиримата мъже да се явят на делото, тъй като Русия и Украйна не екстрадират свои граждани, за да бъдат съдени в чужбина. Обвиняемите са на свобода и ако не се явят на заседанията или не изпратят адвокати, те може да бъдат съдени задочно, отбеляза Ройтерс.

Според местни медии само Пулатов се е свързал с адвокатска кантора в Нидерландия да го представлява.

Делото ще се води в строго охраняван съд край летище Схипхол.

Свалянето на самолета доведе до увеличаване на напрежението между Русия и Запада, който я обвинява за трагедията.

Източник: https://www.24chasa.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани