Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата Ковид-19: Ситуацията в Китай се нормализира, в Европа остава притеснителна

[post-views]
Япония съобщи за рекорден брой смъртни случаи от ковид, но смекчи изискванията за влизане на своя територия

koronavirusПродължават да се увеличават новите случаи с китайския коронавирус Ковид- 19. В световен мащаб броят на заразените достигна 110 хиляди, а този на смъртните случаи над 3600. И докато в Китай ситуацията със заразата изглежда се нормализира, то в Европа, в частност Италия, кризата се задълбочава. Ръст на новите случаи  беше регистриран и в САЩ.

Само в Италия за последните 24 часа бяха регистрирани 133 нови смъртни случая, с което общия брой на загиналите достигна 366.

Този на заразените вече надхвърли 7300 хиляди. В опит да ограничат разпространението на заразата през уикенда властите поставиха близо 16 милиона души под карантина в северните райони на страната. Мярката важи и за двата най-големи град Милано и Венеция. Властите не крият, че ситуацията може да се влоши, ако заболяването достигне южните райони, където здравната система е по-слабо развита от северните части на страната. Макар и не с такива размери ситуацията е притеснителна във Франция, Германия и Великобритания. Там също се отчита ръст на новите случаи с коронавируса. С бързи темпове се увеличават и новите случаи с заболяването в САЩ. Там заразените са надхвърлиха 500 души.

Според последните данни на СЗО продължава да расте и списъка с държави засегнати от епидемията, като последната в Европа е Албания. Властите съобщиха, че са приели в болница баща и син, които наскоро са се върнали от Италия. Междувременно властите в Китай, сочен за родината на коронавируса, регистрираха втори пореден ден драстичен спад на новите случаи. За последните 24 часа са хоспитализирани едва 40 души в провинция Хъбей, смятана за епицентър на заразата. Сигнал, че ситуацията се нормализира е решението на властите да затворят 11 от 16 полеви болници, в които бяха настанявани хора, с по-леките форми на заболяването. Властите в Южна Корея, другото голямо огнище на вируса извън Китай също регистрират спад на новите случаи, но не се ангажират с прогнозата дали епидемията е стигнала своя пик.

В същото време кризата около Ковид-19 продължава да нанася огромни щети на глобалната икономика. Цените на петрола се сринаха с над 20 процента, което се отрази на световните стокови борси.

Според оценките на експерти, кризата може да доведе до загуби от стотици милиарди долари.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани