Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ковид-19: Австрия частично затвори границата с Италия

[post-views]

koronavirusПърва частична забрана в Шенгенската зона на ЕС заради епидемията от коронавируса в Европа. Австрийските власти ще пускат в страната италианци само ако представят медицинска бележка, че са здрави. А българското Министерство на външните работи препоръча до 3 април пътуването до Италия само в случай на крайна необходимост.

Засилване на превантивните мерки заради епидемията от Ковид-19 се забелязва и в още няколко европейски страни. 

Австрийският премиер Себастиан Курц призова сънародниците си, които се връщат от Италия да се поставят под доброволна карантина. Мерките предвиждат и временно спиране на влаковете и полетите между Австрия и Италия. Виена затвори университетите и забрани масовите мероприятия.  Строгите превантивни мерки в Австрия дойдоха ден, след като Италия беше поставена под карантина, заради бързото разрастване на епидемията. До този момент заболяването е отнело живота на над 460 души, а броят на заразените е на път да надхвърли 10 хиляди. Премиерът Джузепе Конте призова италианците да ограничат пътуванията и при възможност да си стоят по домовете. Отменени са всички спортни събития и масови прояви. Удължен е и срокът, в който ще останат затворени всички учебни заведения. Властите призоват хората да работят от домовете си или да излязат в отпуск.

В Чехия и Испания учебните заведения също са затворени. Притеснителни съобщения продължават да идват и от Иран. В една от най-засегнатите страни от заразата само за последното денонощие  са регистрирани 54 смъртни случая. 

В Китай ситуацията започва да се нормализира. За трети пореден ден новите случаи на заболяването държат изключително ниски нива, за  последните 24 часа са регистрирани 19 случая. За първи път от началото на епидемията президентът на страната Си Цзинпин посети една от специализираните болници за лечение на хора заразени с коронавируса Ковид-19 в град Ухан. Южна Корея, която се смяташе за най-голямото огнище на заболяването след Китай, където също се отчита спад на новите случаи.

Според последните данни на СЗО са потвърдени общо 113 хиляди случая на коронавируса, като този на смъртните прескочи границата от 4 хиляди. Близо 70 процента от всички разболели се са се възстановили напълно. 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани