Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата около Ковид-19: Италия е под карантина

[post-views]
Кризата около Ковид-19: Италия е под карантина

Italy_policeЦяла Италия официално е под карантина. Мярката е част от усилията на правителството да се справи с кризата и да ограничи допълнително разпространяването на заразата, която продължава да взима човешки животи. Според последните данни на СЗО броят на заразените е над 110 хиляди, а този на смъртните случаи прескочи границата от 4000 души. Здравните експерти посочват, макар и опасността от пандемия да е голяма, все още има шанс тя да бъде предотвратена.

Въведените в Италия мерки са най-стриктните за цяла Европа, защото ще засегнат близо 60 милиона души. Забранени са обществените мероприятия, а пътуването из страната е ограничено до минимум.

Италианският премиер Джузепе Конте призова хората, които могат да останат в домовете си, да го направят.

Властите в Рим се надяват, че със стриктната мярка могат да повторят успеха в Китай, където обявената карантина в провинция Хъбей и областния и град Ухам, сочени за епицентър на заразата, вече дават резултати.

За трети пореден ден новите случаи на заболяването държат изключително ниски нива.

За първи път от началото на епидемията президентът на страната Си Цзинпин посети една от специализираните болници за лечение на хора заразени с коронавируса Ковид-19 в град Ухан, което е ясен сигнал, че ситуацията започва да се нормализира.

Подобна информация идва и от Южна Корея, която се смяташе за най-голямото огнище на заболяването след Китай, където също се отчита спад на новите случаи.

Не така стоят нещата по света, където изглежда вирусът продължава да се разпространява с бързи темпове.

Независимо от това, от СЗО са категорични, че при мащабен координиран подход светът може да избегне опасността от пандемията.

Подобен сценарий продължава да изнервя световните пазари и причини невиждан от години срив на водещите стокови борси по света, което според експертите може да вкара глобалната икономика в тежка рецесия.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани