Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С надежда за мир – САЩ започнаха да се изтеглят от Афганистан

[post-views]

USA-army_SiriaСАЩ започнаха да изтеглят военнослужещите си от Афганистан, като част от споразумението с талибаните за постигането на дълготраен мир в страната. Според договореното в Доха на 29 февруари американската армия трябва да намали военния си контингент от 12 800 на 8600 военнослужещи в рамките на 135 дни.

Намаляването на числеността военнослужещите в Афганистан няма да се отрази на способностите на американската армия да провежда контра-терористични операции срещу терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда в страната, се казва в съобщение на Пентагона.

Изтеглянето на американската армия е част от постигнатото между правителството на САЩ и талибаните мирно споразумение, което се смята за първата историческа възможност за постигането на дълготраен мир в Афганистан.

За да има тежест обаче, примирието трябва да получи и подкрепата на афганистанското правителство, което не беше включено в преговорите в Доха и тепърва трябва да преговаря с талибаните.

Условието на бунтовниците да седнат на масата за преговори с представители на централната власт в Кабул е незабавното освобождаване на близо 5000 бойци на движението от затвора.

Според агенция Ройтерс президентът на Афганистан Ашраф Гани, който положи в понеделник клетва за втори президентски мандат, до края на седмицата се кани да освободи 1000 талибани, като знак на добра воля.

Подписаното на 29 февруари мирно споразумение между САЩ и талибаните се смята за историческо, защото за първи път има реален шанс да се сложи точка на продължаващия от 18 години конфликт, категорични са експертите.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани