Информационен център на Министерство на oтбраната

Обречени на слава и успех

DSC08276Воините от 4-ти полк се подготвят за мисия и полево обучение  

 „…Поздравявам ви най-сърдечно с тържественото отбелязване на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия – 11 март, както и с 92-рата годишнина от създаването на 4-ти артирлерийски полк…
Използвам празничния повод, за да изразя своето дълбоко уважение към вас – офицерите, сержантите, войниците  и цивилните служители от 4-ти артилерийски полк, за високия ви професионализъм, за отличните резултати, постигнати в национални, регионални и международни учения, за значимите ви заслуги по отношение на изграждането на съвременния облик на Сухопътните войски и Българската армия… ”

Из поздравителния адрес на Румен Радев – президент на Република България  и върховен  главнокомандващ на въоръжените сили 
 

Артилерийо, чест ти се пада, да удариш врага първо ти!” С тези думи от популярния марш започна словото си заместник-командирът на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев на тържеството на 11 март в района на формированието в Асеновград. То бе по повод Деня на Ракетните войски и артилерията. Подполковник Ташев се спря накратко на някои героични моменти от битката за Одрин по време на Балканската война. И подчерта, че още със създаването си Българската артилерия е обречена на слава и успех.DSC08277
Съвременните артилерийски формирования трябва да бъдат 
модерни, мобилни 
и боеспособни

за да могат да нанасят своевременно точни и прецизни удари. Ние сме там, където сме били и преди – в строя на Сухопътните войски и изпълняваме задачите, които са обусловени от мисиите на Българската армия, каза още в словото си заместник-командирът на 4-ти артилерийски полк.
На този ден винаги си спомняме за артилерийски командири, сержанти и войници, които са прославили българската артилерия и българската войска. Никога не трябва да забравяме техните имена и техните постижения, тъй като те ни оформят като специалисти, като личности, като хора, които усещат удоволствието от това, които вършат, тъй като то е значимо и важно за цялата държава. Това посочи в началото на приветствието си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
Всеки един от вас, изпълнявайки задълженията си по начин, по който е обучаван, и по начин, по който разбира, е герой. И допринася за развитието както на рода войска, така и на вида въоръжени сили, така и на Българската армия. Вашата задача е да се готвите за отбрана, за война, вашата задача е да подпомагате мира в света. Вашата задача е да подпомагате населението на България в трудности, в бедствия и аварии, защото хората имат нужда от своята армия, да я чувстват близо до себе си, да разбират, че парите, които отделят за национална сигурност и обрана, не са отишли напразно, обърна се към военнослужещите генерал-лейтенант DSC08288Илиев.
Той заяви, че не само е уверен, но и свидетел, че 
полкът се справя блестящо със своите задачи
И увери присъстващите, че артилерията ще има своята нова техника и своята модернизация.            
Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов честити празника на артилеристите. И им благодари за тяхната всеотдайност, за професионализма им, за отговорноста при участието им във всички мероприятия по бойната и мобилизационната готовност, в ученията и тренировките.
Бъдещето пред 4-ти артилерийски полк е светло. Във връзка с провеждащия се стратегически преглед на отбраната командването на СВ е извело като приоритетни няколко проекта, които засягат 4-ти артилерийски полк. Бъдете убедени, че бъдещето на този полк е тук, в този район, подчерта бригаден генерал Цолов. 
И припомни, че пред полка предстоят изключително важни задачи. Едни от тях са подготовката и дежурството в междинния резерв за мисията в Босна и Херцеговина, както и в Косово. Друга важна задача е полевото лагерно обучение през май. 
Приветствие поднесе и д-р Христо Грудев – кмет на  община Асеновград. Той сподели, че тук, в този район, е служил две години като наборен войник. 
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени артилеристи от 4-ти полк и други формирования на Българската армия. Наградите връчиха генерал-лейтенант Димитър Илиев и бригаден генерал Валери Цолов. На тържеството бяха още генерал-майор Явор Матеев – командир на СКСО, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция”, офицери от Българската армия, Негово Високо благоговейнство отец Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградската духовна околия, ветерани от артилерията, кметове, заместник-кметове и общински съветници от населени места в областите Пловдив и Пазарджик.

10-mashina-korenОтново нощна стрелба на „Корен“

На 11 март 1913 г. е началото на артилерийската подготовка за атаката на крепостта Одрин по време на Балканската война. Затова този ден е определен за професионален празник на Ракетните войски и артилерията на Българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. За пръв път той  е честван през 1993 г. Денят е празник и на  4-ти артилерийски полк. 

Освен като домакин на тържествата по повод 11 март 4-ти полк е в центъра и на вече традиционната полева подготовка на артилерийските формирования от Сухопътните войски на полигон „Корен”. През тази година тя ще се проведе от 13 до 26 март, но още от началото на седмицата на полигона са групи, заети с логистичното  осигуряване на лагерното обучение. И както е и при предишните подготовки отново са предвидени някои новости. С интерес се очаква нощната стрелба на артилерията, която не се провежда често и е истинско събитие. 
Да си припомним последната нощна стрелба от април 2006 г. Изпълняваха се 
задачи с осветителни снаряди
raketi_koren-1024x589Те прелитаха над хълмовете на полигона и осветяваха позицията на разузнатия противник. Веднага след тях тъмнината беше раздирана от снарядите на реактивния дивизион с командир подполковник Димитър Илиев, сега генерал-лейтенант и заместник-началник на отбраната. Наистина картината бе зловеща. Да не си на мястото, което е осветено, защото след секунди там попадаха унищожителните снаряди.
Осветлението ставаше основно по два способа – периодично и непрекъснато. При периодичното осветяване се изстрелваше един осветителен снаряд или кратка серия от снаряди – основно за коригиране на огъня на артилерията или за разузнаване на цели. Непрекъснатото осветяване се създаваше за период от време най-вече за разкриване на атаки или контраатаки на противника, както и за осигуряване на рубеж за средствата за право мерене. А осветителните снаряди могат да се използват и за заслепяване на средствата за разузнаване на противника. В този случай запалката на осветителните снаряди се изчислява така, че те да се разгарят на земята. 
Онази запомняща се нощна стрелба наблюдаваше тогавашният заместник-началник на ГлЩ на СВ генерал-майор Кирчо Куртев. Той сподели, че е провеждал лично стотици учения и е присъствал на още толкова, но рядко е виждал през офицерската си кариера подобно събитие.
През май 2014 г. на полигон „Корен” пък се състоя дълго замисляното от артилеристите съвместно 
обучение на формирования от СВ
В него бяха включени дивизионите на 4-ти артилерийски полк, дивизион на 61-ва Стрямска механизирана бригада и дивизион на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, общо над 500 души личен състав и над 100 единици бойна и транспортна техника.
В следващите години съвместното обучение постепенно се разшири с участието на още формирования. На „Корен” през април миналата година бяха противотанковият дивизион „Конкурс”, дивизион 152-мм оръдие гаубица Д-20 и дивизион 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град” от 4-ти артилерийски полк, самоходният дивизион 2С-1 от 61-ва Стрямска механизирана бригада, самоходният дивизион 2С-1 от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, разузнавателна група от батальон ISTAR на 61-ва бригада, формирование от 1-ви разузнавателен батальон и модул за санитарна обработка от 38-и батальон за ЯХБЗиE. Включени бяха и курсанти от трети, четвърти и пети курс на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски”. В осигуряването помощ оказваха военнослужещи от 110-и логистичен полк с контейнери, необходими за съхранение на бойни припаси. В дните на лагерното обучение бяха проведени комплексни занятия, тактически учения и тактически учения с бойни стрелби. Изпълнени бяха огневи задачи, управление на огъня на групата и управление на огъня на артилерията на Сухопътните войски.
От днес започва поредното обучение на полигон „Корен”. Безспорно, планираната нощна артилерийска стрелба се очаква с най-голям интерес и ще предизвика вниманието както на изпълнителите, така и на тези, които ще я наблюдават.
 

Почит към героите и миналото  
По традиция честването на Празника в 4-ти полк е в продължение на два дни. На 10 март в района на формированието бяха наградени отличили се военнослужещи и цивилни служители. Свещеници от Асеновградската духовна околия отслужиха празничен молебен пред параклиса „Свети Георги Победоносец”. 
Пред паметника на загиналите артилеристи в Балканските войни воините поднесоха венци и цветя. Надписът на него гласи: „Въ паметъ на воините-герои от Първо и Трето отделение на Трети Планински артилерийски полк, които загинаха съ честъ във войните с турците и бившите ни съюзници сърбите и гърците по Родопите, Тракийските и Македонските полета и планини презъ 1912 и 1913 година.” А на възпоминателните плочи са изписани имената на 111 воини. 
За историята на артилерията напомнят много оръдейни системи, разположени в района на полка. В музея на открито са поставени ценни експонати, като 45-мм противотанково оръдие – образец 1937 г., 160-мм минохвъргачка – образец 1943 г., 76-мм полково оръдие – образец 1943 г., 57-мм противотанково оръдие ЗИС-2 – образец 1943 г., 122-мм оръдие – образец 1937 г., и др. В района се намират и паметници, които също напомнят за исторически събития. 
 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top