Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Решено! Нарушаваш карантината за COVID-19 – затвор до 3 години

[post-views]
Решено! Нарушаваш карантината за COVID-19 – затвор до 3 години

Депутатите приеха спешно промени в Наказателния кодекс заради нарушаването на карантината от някои хора поставени под нея заради коронавируса.

Наказанието вече ще е до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. глоба за всеки, които по време на разпространението на COVID-19 наруши карантината.

Поправката е в чл.355 в Наказателния кодекс, който досега предвиждаше, че ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смърт ни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или поправителен труд.

Депутате промениха и алинея 1, която сега предвиждаше, че който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на за разителна болест по хората, се наказва с поправителен труд или с глоба до три хиляди лева.

Наказанието за това вече е  лишава от свобода до 3 г. и санкции от 1000 до 10 хил. лв.

Председателят на правната комисия Анна Александрова, която е депутат от ГЕРБ  обясни, че с увеличените санкции всички хора, включително тези които са заразени, ще спазват нормативната база.

„Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза“, настоя тя.

По време на дебатите за промени в НК депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че вместо да работи здравната система, хората се подлагат на наказания.

Според него увеличаването на санкциите е форма на злоупотреба.

Съпартиецът му Валери Жаблянов също разкритикува предложението и коментира, че днешният ден е паметен за НС не само, защото сутринта депутатите взеха решение за въвеждане на извънредно положения, ами и за начина, по който променят закони с екстремни мерки.

Източник: www.dnes.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани