Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
България започва производство на защитно облекло – маски за биологична защита са деблокирани от резерва

zx860_4039655Коронавирусът е вече пандемия, обяви вчера Световната здравна организация. Заразата е обхванала целия свят. Президентът на СЗО Тедрос Аданом Гебреисус призова всички държави към „незабавни и агресивни мерки” за справяне със заразата. „Длъжни сме да намерим правилния баланс между защитата на здравето, минималните икономически и социални сътресения, като при това се съблюдават и правата на човека”, заяви Гебреисус. По данни на Worldometer до вчера заразените по света бяха 118 422. От тях 4360 са починали, а 65 881 са оздравели. Активните случаи са 46 314, като 5711 от тези хора са в тежко или критично състояние. Случаи на коронавирус са регистрирани в 115 държави и територии плюс круизния кораб „Даймънд принсес“, пуснал котва в японското пристанище Йокохама.На първо място по заразени е Китай (80 754), следван от Италия (9172), Южна Корея (7513) и Иран (7161). Китай е на първо място и по брой починали (3136), следван от Италия (463), Иран (237) и Южна Корея (54).

Още 9 души у нас са заразени с коронавирус. Това съобщи вчера генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, Началник на кризисния щаб. Резултатът е на базата на 99 изследвани проби във ВМА и Националната лаборатория. Деветимата са с положителни проби за COVID-19. 
Болните са с най-различна история и възрастови групи, всички са от София, като четирима от тях са карантинирани в белодорбната клиника. Повечето от лицата са с лека симптоматика, уточни Мутафчийски по време на брифинг. Според него пълна карантина би се наложила у нас при обстоятелства, подобни на тези в Италия. Така заразените с коронавирус у нас са 15 души – по двама в Плевен и Габрово, и вече 11 в София.
Първа жертва на коронавируса има и в България. 66-годишната жена, която беше приета във вторник в „Пирогов” в изключително тежко състояние и даде положителна проба за COVID-19, почина в сряда в 15.42 часа, съобщиха от здравното министерство. Оттам подчертават, че жената е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. При постъпването й в „Пирогов” е била с тежка двустранна пневмония. Тя дошла сама, като е колабирала пред входа на болницата.
Лекарите в института се борят за живота на 74-годишния й съпруг. Той е бил приет първи от двамата в неделя (8 март). 
Властите обявиха в сряда още един потвърден случай на зараза – на 72-годишна жена от медицинския бранш. За нея се предполага, че се е заразила при пътуване в чужбина. Тя е в болница в София, но състоянието й не е тежко. Със симптоми на грип е приета жена, която е била в контакт с лекарката. Тя е в стабилно състояние, предстои да й бъдат направени проби, както и на останалите хора, с които лекарката е контактувала.
Четиримата други ппациенти с доказан COVID-19 – по двама в Плевен и Габрово, са в добро състояние.
KORONAVIRUSПетима души от Габрово, които са се върнали от Италия и им е издаден болничен за карантина заради коронавирус, не са открити от МВР на адресите си. В момента се издирват и ако са нарушили карантината, те няма да получат обезщетение. Габрово е един от трите града, в които има диагностицирани случаи на коронавирус.
Държавата търси варианти за осигуряване на финансови стимули за лекарите, сестрите и медицинските сестри, които са на първата линия в борбата с коронавируса, обяви премиерът Бойко Борисов. 
Междувременно падна пълната забрана за посещения на културни и спортни събития на закрито, гласувана извънредно в неделя от правителството. Масовите прояви ще са позволени при събиране, но на не повече от 250 души. Посетителите обаче трябва да са на разстояние от метър помежду си, а в театралните зали и киносалоните посетителите – през едно седящо място. Инструкциите предвиждат помещенията да се проветряват след представление или прожекция.
Учебните занимания и посещенията в детските градини ще продължат по обичайния ред при засилени мерки за безопасност – трикратна дезинфекция в рамките на деня, периодично проветряване, осигуряване на възможности за миене и дезинфекция на ръцете. Всеки ден в първия учебен час ще се прави инструктаж за спазване на лична хигиена. Учителите ще следят за симптоми и при нужда ще пращат децата на консултация при личните лекари.
В областите, където има потвърдени случаи на коронавирус, също няма да има пълна ученическа ваканция. Ще бъдат затваряни за 14 дни само училищата, където има потвърдени болни. 

 

В Института по отбрана изпробваха защитни облекла за медици


В Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ в София бяха представени резултатите от изпитанията на мостри за защитни облекла на медицинския персонал във връзка с мерките срещу коронавируса. Тестовете са били проведени през нощта, веднага след постъпването на искането за тези кризисни мероприятия. На изпитание са били подложени материи от две фирми.
„През нощта са извършени редица дейности, които в нормални условия протичат много по-спокойно. И двете мостри са на български производители и отговарят на изискванията по БДС. Изпробвани са платът, шевовете, всички движещи се елементи по конструкцията.“ Това обясни началникът на Института по отбрана полковник Димитър Кирков. Той беше категоричен, че представените образци са достатъчно добри и надеждни, за да предпазят медицинските работници, като не само отговарят на изискванията, а дори и ги надвишават. 
„Изключително съм удовлетворен от това, което виждам. Още при изработването на прототипите личеше, че защитното облекло ще е удобно, гъвкаво, леко, няма да затруднява движенията. Институтът по отбрана успя да ни убеди, че тези материи далеч надвишават нашите изисквания. Много добре са изработени и може би надхвърлят 4–5 пъти качествата на един еднократен костюм“. Това каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния кризисен щаб за борба с коронавируса. Той подчерта, че тестовете са извършени в сертифицирана лаборатория, каквато е тази в Института по отбрана, и производството ще бъде придружено с нужните гаранционни документи.
Благодарност и висока оценка за извършеното от Института по отбрана даде и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
По предложение на министъра на отбраната няколко десетки хиляди предпазни маски ще бъдат деблокирани от военновременния резерв, съобщи заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Те ще бъдат предоставяни на лекарите и медицинските специалисти в огнищата на коронавируса, допълни заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

karakachanovМинистър Каракачанов:  Без паника, всичко е под контрол 

„Всички мерки, които Националният щаб е изработил като препоръчителни, стават задължителни в Плевен. Същото важи и за Габрово. Мерките са да се ограничат публичните мероприятия, най-вероятно грипната ваканция ще бъде удължена. Най-важна е личната хигиена”, обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в Плевен. Той подчерта, че няма място за паника и е необходимо да се спазват правилата, тъй като все още има български граждани, попадащи в графата рисков контингент, които се прибират от рискови държави.
„Оказват неразбиране за това, че трябва да бъдат прегледани и ако се наложи – хоспитализирани. Това е проблем в цялата страната. Без активното участие на гражданите няма как и Господ да ни помогне”, каза още министърът.
„Взети са всички необходими мерки. Областният щаб с областният управител работят перфектно. Без паника! Грипни епидемии, не по-малко сериозни, е имало почти всяка година. Този път е нещо доста по-разпространено. Но ситуацията е под контрол”, добави министър Каракачанов. Той увери, че в складовете на Министерството на отбраната има около 200 000 защитни облекла за еднократна употреба със съответните респираторни маски. При необходимост те може да бъдат предоставени.

vlcsnap-2020-03-12-18h09m28s150Как работят болниците в София 
Според информация от здравното министерство 89 души (персонал, други пациенти) са имали контакт с двамата заразени възрастни. „Пирогов” продължава да работи, но клиниката по вътрешни болести е под карантина. Кардиологичното отделение сменя мястото си, но в рамките на сградата. Неврологията пък работи с намален капацитет и е преместена в неврохирургията.
Председателят на кризисния щаб за коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви, че „49 лежащоболни, свързани по някакъв начин с установените случаи, са изолирани във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда и е изолирана от основната сграда на болницата. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника. Те се наблюдават и се тестуват за коронавирус”.
В рамките на 72 часа Втора градска болница в София може да се преобразува в инфекциозна, съобщиха властите. Това може да стане по искане на националния щаб. Основната болница в столицата, която приема пациенти със съмнения за коронавирус остава Военномедицинска академия. Засега при случаи на съмнение за коронавирус от Спешна помощ разпределят пациентите така: тези над 18-години се откарват във Военномедицинска академия (ВМА), непълнолетните – в Инфекциозната болница. Тези, които нямат симптоми, отиват в белодробната болница „Света София”.
Другите лечебни заведения в София, които приемат пациенти за диагностициране и лечение на коронавирус, са „Александровска” и „Пирогов”.

БЛОКАДА: САЩ спират влизането на чужденци от Европа за 30 дни, изключение за Великобритания

САЩ спират от петък за срок от 30 дни влизането на своя територия на пристигащи от европейски страни чуждестранни граждани заради пандемията, съобщи Доналд Тръмп, цитиран от „Ройтерс“ и ТАСС. „Изключения ще се правят за американски граждани, които са преминали съответните проверки. Тези ограничения няма да важат за Великобритания“, подчерта президентът. Тръмп не посочи конкретни европейски страни, а само каза, че ограничението важи за цяла Европа. 

ИТАЛИЯ ПУСНА КЕПЕНЦИТЕ: Всички търговски обекти в Италия ще бъдат затворени поне до 25 март

Изключение се прави само за магазините за хранителни стоки и аптеките. В телевизионно обръщение италианският премиер Джузепе Конте каза, че фирмите трябва да затворят всички отдели, които не са решаващо важни за производството им. Затварят се всички магазини, козметични салони, барове и ресторанти. 

 Tom_HanksТом Ханкс и съпругата му Рита Уилсън са заразени  

„Чувствахме се отпаднали, бяхме настинали и схванати. Съгласно сегашните препоръки си направихме тест закоронавируса и пробата се оказа положителна“, каза 63-годишният Ханкс, предадоха „Франс прес“ и „Ройтерс“, цитирани от БТА. Той уточни, че заедно със съпругата сище останат в изолация колкото е необходимо. Звездната двойка в момента е в Австралия, където Ханкс подготвя нов филм.

ЕКСКУРЗИЯТА НЕВЪЗМОЖНА:  Родителите могат да си получат парите за пропадналите лагери

Родителите имат право да получат обратно парите, които са платили за отменена заради COVID-19 училищна екскурзия или лагер на децата си. Това уточнява в пресата председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. В началото на седмицата Министерството на образованието разпореди да бъдат отменени всички ученически пътувания до края на учебната година. Лагерите и пътуванията, които са планирани по време на ваканциите, засега остават.

ХРАБРИЯТ СИНОД:  Общата лъжичка за причестяване не сее зараза   

Светият синод няма да отмени празничните богослужения по случай Възкресение Христово, обяви Ловчанският митрополит Гавриил. Причестяването с една обща лъжичка на много хора нямало да доведе до разпространение на заразата, защото дори при най-страшни епидемии в миналото хората се причестявали и не са се заразявали. Можело да стане само ако вярата на човек е слаба, твърди митрополит Гавриил. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани