Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

край Страцин ще има Мемориал на българските воини

[post-views]
край Страцин ще има Мемориал на българските воини

Спирдон СПИРДОНОВ

Паметникът е посветен на 
загиналите в битките през 
октомври и ноември 1944 г.

кратово-2Проектът на Мемориален комплекс в памет на загиналите български воини в Страцино-Кумановската оперция през октомври и ноември 1944 кратово-1г. бе презентиран на среща в Кратово, Република Северна Македония, с кмета на общината д-р Люпчо Бояджиев и архитекта Иван Пешевски. Той  бе представен от архитект Михаил Михайлов и 
получи висока оценка от кмета
Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов връчи на кмета д-р Люпчо Бояджиев от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов почетния знак на Министерството на отбраната. Градоначалникът бе удостоен с Паметен знак „Шипка“ от името на родолюбивите и патриотичните организации в Република България, подписали меморандума „Една детска сълза – една молитва“. Отличието връчи Борис Николов, председател на Съюза на военноинвалидните кооперации, който е и председател на координационния съвет на инициативата, в която членуват 56 организации. 
От името на СВВБ паметни подаръци връчи генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, член на ръководството на военнородолюбивата организация. В представянето участваха още военният ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов, неговият заместник майор Румен Янев и Валентин Николов, както и Тихомир Славов от Съюза на военноинвалидните кооперации.
Проектът е реализиран от архитектурно бюро Идея М по инициатива на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на военноинвалидните кооперации (СВИВК) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Преди това той бе обсъден в ЦВК, а по-късно от генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО.
В мемориалния комплекс са включени 
паметник, парк 
и параклис

Съчетани са няколко набора от тематични символи, между които окоп, парашут и кръст за храброст. Цялата композция вдъхва почит и уважение към загиналите 2863 български воини в този район във войната срещу хитлерофашизма. На една от страните на окопа се предвижда да бъде изписана историята на боевете при Страцин и Стражин.
Уточнено бе мястото на мемориала. То е на около 18 км от Кратово, откъдето ясно се виждат Стражинската и Страцинската позиция по време на войната. Локацията е между с. Страцин и гр. Кратово, близо до главния път за столицата Скопие, което ще даде възможност за посещения от туристически групи и отделни граждани. Там все още си личат окопите на българската войска.
Всяка година близо до с. Страцин през октомври Министерството на отбраната и СВВБ съвместно със СКСО и други военно-патиротични органиизации провеждат ритуал, на който се почита паметта на загиналите български воини в този район. Няколкогодишните усилия за изграждане на паметник са напът да се увенчаят с успех. 
Намерението е това да стане до октомври
Финансирането на комплекса ще бъде от българска страна, а инфраструктурата – от македонска.
Изграждането на паметника е залегнало в план-програмата на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани