Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът започна изтегляне от Афганистан

[post-views]
Пентагонът започна изтегляне от Афганистан

United States Continues Role in Afghanistan as Troop Numbers IncreaseСАЩ започнаха да изтеглят войските си от Афганистан, съобщиха американските военни във вторник. Така САЩ правят крачка напред в изпълнението на мирното си споразумение с талибаните. Вашингтон същевременно похвали обещанието на афганистанския президент Ашраф Гани да започне да освобождава от затворите талибани.
Сделката между САЩ и талибаните, подписана на 29 февруари, беше рекламирана като усилието на Вашингтон да сложи край на 18 години война в Афганистан. Следващата ключова стъпка бяха вътрешноафганските преговори, в които всички фракции, включително талибаните, трябва да се споразумеят по пътна карта за бъдещето на своята страна.
Помрачавайки картината, Гани и основният му политически съперник Абдула Абдула положиха клетви като президент в отделни церемонии в понеделник. Абдула и Комисията по жалби на изборите повдигнаха обвинения за измама при гласуването през миналата година. Съперничеството им хвърли в хаос плановете за преговори с талибаните. Гани каза във вторник, че ще започне да съставя екип за преговори. Пратеникът на Вашингтон Залмай Халилзад заяви, че се надява двамата лидери да „постигнат споразумение за приобщаващо и широко прието правителство“. 
Американският военен говорител в Афганистан Съни Леджет заяви в изявление във вторник, че военните са започнали „намаляване на силите до 8600 за 135 дни”. Понастоящем САЩ разполагат с около 13 000 войници в Афганистан – 8000 от които участват в обучението и съветването на афганистанските сили за национална сигурност, докато около 5000 участват в антитерористични операции и военно подпомагат афганистанската армия при поискване.
Гани протакаше освобождаването на около 5000 талибански затворници, нещо, което фигурира в сделката между САЩ и талибаните. Гани обеща в понеделник да обяви указ за освобождаване на затворниците, след като САЩ и редица чуждестранни представители се явиха на неговата церемония да подкрепят претенцията му към Президентството.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че „силно се противопоставя“ на създаването на паралелно правителство в Кабул въпреки ранните признаци на възникване на такова. Абдула бързо изпрати заместник-председателите си да заемат официалните служби в понеделник, преди вицепрезидентите на Гани да ги изпреварят. Помпео предупреди да няма „никаква употреба на сила за разрешаване на политически различия“. И двамата кандидати – но по-специално Абдула – са подкрепени от военачалници с тежко въоръжени милиции.
САЩ заявиха, че частичното им оттегляне на войските за 18-месечен период, предвиден в сделката, ще зависи от това, талибаните да спазват обещанията си да помогнат в борбата с терора в Афганистан, но не и от успеха на преговорите между бунтовниците и афганистанското правителство.

Коронавирусът спря учение на НАТО
finnmark-soldiersКомандването на НАТО реши да анулира провеждането на мащабното военно учение Cold Response 2020 поради обявената пандемия на коронавируса COVID-19. Ученията, в рамките на които беше включен флотът на Алианса, военната авиация, противовъздушната отбрана и различни видове войски, в които се отработваха интензивни военни операции, бяха напълно прекратени.
Командването ще започне ”контролирано” ограничаване на ученията, опитвайки се да предотврати заразяване на военнослужещите и да не се допусне загубата на бойна готовност на войските. След анулирането на ученията военните лекари ще оказват помощ на цивилното население. Анулирането на ученията също ще позволи да се избегне допълнителното натоварване на цивилните лекари, които в противен случай също би се наложило да извършват допълнителни прегледи на участниците в маневрите. 
Норвегия е организаторът на ученията, които се провеждаха отвъд Полярния кръг с участието на над 15 000 военнослужещи от САЩ, Великобритания, Холандия, Германия, Франция, Белгия, Дания и Швеция. Малко по-рано стана известно, че Финландия отказва да участва в тези военни маневри. Ученията трябваше да се проведат от 12 до 18 март с цел да се отработят действията в трудни зимни условия. 
Висшият военен номер едно на Норвегия генерал-лейтенант Руне Якобсен съобщи, че има един случай на заразен с коронавирус военнослужещ, а 244 бойци са поставени под карантина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани