Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коституционният съд одобри поправките на Путин

[post-views]
Коституционният съд одобри поправките на Путин

Vladimir PutinЗелена светлина за Владимир Путин. Конституционният съд на Русия заключи, че законът за поправки в Конституцията не нарушува Основния закон на федерацията. Така една от промените реално ще позволи на Путин да се кандидатира отново за поста на държавен глава.

Според сега действащата Конституция на Русия това трябваше да е последния мандат на президента Владимир Путин, който е начело на страната през последните 20 години.

В началото на година руският държавен глава обяви, че иска поправки в Констиуция, с които да делегира повече права на парлента-държавнат Дума, за сметка на президентската инстутция.

По време на гласуването на промените, между първи и второ четене беше внесена и още една поправка. Тя гласи, че действащите и настоящите президенти на Русия ще могат да се кандидатират за поста държавен глава без да се вземат предвид прединшните им мандати.

Така реално след изтичането на мандата на Путин през 2024г, то отново ще може да се кандидатира за още два мандата.

Другата важна поправка в Конституцията е, че забранявана всички правителствени лица от президент и премиер до съдии и омбудсмана по права на човека, да имат чуждо гражданство, разрешение за пребиваване в друга държава и съхраняване на пари в банки в чужбина.

Крайна дума за това дали промените ще станат факт ще имат руснаци, които на 22 апrил ще проведат общоруски вот за това. Ако бъдат одобрена новата версия на Основния закон ще бъдат публикувана веднага след официалното излизане на резултатите от референдума.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани