Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Властта реши: Никой да не влиза и да не излиза от Банско

[post-views]

991-ratio-koronavirus

Град Банско да бъде напълно блокиран и поставен под карантина – това предложи Националният оперативен щаб, а вече е издадена и заповед на министъра на здравеопазването. Решението е в сила от тази вечер и е със срок от 2 седмици.

Причината е тенденцията болните от коронавирус в зимния курорт да се увеличават.

Никой няма да има право да влиза и излиза, по улиците ще се допускат само хора, които отиват до хранителни магазини, аптеки, бензиностанции, здравни центрове, банки или застрахователни офиси. Гражданите с постоянен или настоящ адрес имат право да се приберат по домовете си до 20:00 утре.

Само доставки за магазини, екипи на комуналните предприятия, здравни инспектори, полицаи и спешни екипи ще бъдат допускани. Влизането или излизането от зоната за всеки друг ще се счита за нарушаване на карантината и ще се наказва с до 5 г. затвор и до 50 000 лв. глоба, подчерта вътрешният министър Младен Маринов.

На входовете на Банско вече има контролни пунктове

В Банско към момента има около 200 чуждестранни туристи по хотелите. В рамките на 24 часа ще могат да напуснат страната, съобщи външният министър Екатерина Захариева.

Това са мерките, които нарежда здравният министър Кирил Ананиев:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Източник: bTV

Най-ново

Виж още

Избрани