Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката на века: Светът и борбата срещу Ковид-19

[post-views]
523 нови носители на коронавирус, 2592 души са в болница

koronavirus (2)Европейскатага централна банка обяви безпрецедентен спасителен пакет в размер на 750 милиарда евро, за да ограничи последиците от пандемията с коронавируса. Федералното правителство в САЩ също обяви солидна финансова помощ в размер на 100 милиарда долара в опит да ограничи разпространението на заболяването. Заради бързо развиващата се ситуация все повече държави по света затягат превантивните мерки.

Извънредните времена изискват извънредни мерки. Така определи директорът на Европейската централна банка Кристин Лагард спасителната мярка.

Т.нар. „Пандемична програма за спешни покупки“ в общи линии ще изкупува държавните и фирмените дългове в еврозоната, което според банкерите ще доведе до свобода на действие. „В рамките на мандата сме решени да използваме пълния потенциал на нашите инструменти“, поясни Лагард. Тя допълни, че  ЕЦБ е решена така да оформи финансовата среда, че всички области на икономиката да могат да се справят с последиците от вирусната епидемия.

В опит да спасят световните пазари от колапс, което може да доведе до тежка рецесия в глобален мащаб, редица финансови институции обявиха подобни мерки, които изглежда не дават желания резултат.

В същото време продължава битката срещу разпространението на Ковид-19.

Европа остава основният център на пандемията, след поредния ръст на новите случаи с ковид-19, и бързо покачващият се брой на смъртните случаи в Италия, Испания и Франция.

Междувременно Белгия, последва примера на трите държави и обяви национална карантина. Хърватия също затвори всичките си обществените заведения, кина и театри.

Извънредно положение има и в районите около украинската столицата Киев. Заради бързо променящата се ситуация в САЩ с вируса, президентът Доналд Тръмп отпусна близо 100 милиарда долара финансова помощ. Сумата ще бъде използвана за провеждането на безплатни тестове, както и за изплащането на болнични.

Расте и списъкът с държави в Латинска Америка, които или въвеждат превантивни мерки или увеличават вече действащите.

В Бразилия се стигна до протести срещу президента Жаир Болсонаро, критикуван за начина, по който се справя с епидемията.

В същото време заболяването обхваща все повече държави и в Африка, където много от националните здравни системи не са достатъчно развити.

Това според експерти може да задълбочи кризата около пандемията , която според последните данни е засегнала над 170 държави и е причинила смъртта на най-малко 8700 души.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани