Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради КОВИД-19: НАТО намалява значително военните си учения за 2020 г.

[post-views]
Първо участие на Северна Македония на форум на НАТО

NATOЗаради създалата се ситуация около пандемията с КОВИД -19 НАТО реши да намали значително планираните си за тази година военни учения в Европа. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Кризата обаче няма да се отрази на готовността на пакта да изпълнява основната си цел-гарантирането на колективната сигурност, подчерта Столтенберг.

Някои от ученията ни са отмените, други са намалени като размер, но нашите сили са в готовност, заяви Столтенберг на специална видеоконференция при представянето на доклада за състоянието на НАТО през 2019г.

Още миналата седмица САЩ обявиха, че прекратяват предвижването на военни части и техника от континенталната си част към Европа за ученията „Защитник 2020“, които военните експерти определиха, като най- мащабните за НАТО от края на Студената война.

Столтерг каза още, че кризисната ситуация няма да се отрази на започналото изтегляне на натовските сили от Афганистан, което е част от договореното между САЩ и Талибаните примирие в страната.

НАТО ще продължи да изпълнява и другите си ангажименти, като мисиите си в Косово и Ирак.

Генералният секретар призова още страните-членки да продължат да инвестират в отбранителните си способности, независимо, че  пандемията може да има тежки икономически последици.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани