Информационен център на Министерство на oтбраната

Поставиха под карантина контингента за Афганистан

DSC02460Целта е недопускане на потенциално разпространение на коронавируса
Предприети са мерки за опазване на здравето на военнослужещите от 40-ия контингент, които ще се включат в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”, съобщиха от МО. С цел недопускане на потенциално разпространение на коронавирус от 17 март воините са поставени под карантина във военнопочивната база в с. Рибарица.
Окомплектоването на контингента, включително и с личен багаж се осъществява при строго спазване на противоепидемичните мерки в страната. Придвижването на военнослужещите от 40-ия контингент до военнопочивната база в с. Рибарица се извърши със служебен транспорт на Въоръжените сили след дезинфекция.
Осигурен е медицински екип за наблюдение на контингента през целия период на карантината. 
Контингентът беше сертифициран за участие в мисията от комисии от Съвместното командване на силите (СКС) преди седмица. Сертифицирането на националния елемент, рота за охрана и щабни офицери се извърши в Единния център за подготовка на специалисти – Плевен, от комисия с председател полковник Антон Гачев – началник на сектор „Сертификация и поуки от практиката” в СКС, а екипът от съветници беше сертифициран в НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, от комисия с председател подполковник Валери Игнатов – главен експерт в сектор „Сертификация и поуки от практиката” на СКС.
Сертифицирането на контингента се проведе съгласно утвърдения план от командващия на СКС в три основни фази. В първата комисиите извършиха проверка на документите и екипировката в пунктовете за постоянна дислокация, информираха от СКС. През втората фаза воините бяха оценявани в рамките на тактическо-специално учение на тема „Организация на охрана, работа на контролно-пропускателен пункт и патрулиране в международна база”. Оценяването се извърши съгласно изискванията на НАТО по CREVAL.
В третата фаза председателят на комисията полковник Гачев направи кратък разбор на сертификацията пред личния състав на контингента, като обяви оценките в 5-те оценявани области: подготовка, операции, поддръжка, КИС и администрация, като и даде крайна оценка на формированията „Боеготов”. В рамките на три дни след сертификацията беше изготвен и основният доклад.
Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната. Командир на ротата е капитан Христо Върбанов от в. ф. 42800 – гр. Плевен. 
Преди заминаването на военнослужещите за Афганистан в края на месеца те ще преминат през скрининг преглед и сертифициране на здравословното им състояние, информираха от МО. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top