Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката продължава: Китай с първа победа над вируса

[post-views]
Битката продължава: Китай с първа победа над вируса

covid-19-koronavirusИ една позитивна новина около пандемията с Ковид-19. Китай, смятан за родината на вируса, обяви частична победа срещу заболяването. Втори пореден ден няма регистирани нови местни случаи в страната. Властите обаче, се опасяват, че заради ръст на внесените отвън случаи има опасност от нова вирусна вълна.

В рамките на два дни в град Ухан и провинция Хъбей, сочени за основното огнище на заболяването, няма нов регистриран случай. Подобна е картината и в цялата страна.

Това позволи на стотици лекари изпратени на предна линия в битката с болестта да се приберат по домове си.

Медиците признават, че независимо от усмивките, тяхната работа все още не е приключила. Причината е поредния пик на случаите със заразените хора, които се прибират в родината си.

И все пак в момент, като огнището се пренесе в Европа, нека си припомним, как протече епидемията в Китай.

Първите сигнали за новия коронавирус се появиха през декември миналата година, като  на 23 януари епидемията вече беше факт. В продължение на два месеца над 60 милиона души бяха поставени под карантина. Благодарение на ограничения, в рамките на месец епидемията стигна своя пик, след което ситуацията започна да нормализира.

Китайският опит показва, че на този етап най-добрата мярка е именно ограничаването на социалните контакти и спазването на препоръките на властите.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани