Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Защитни облекла и маски със суперкачество

[post-views]
Защитни облекла и маски със суперкачество

Image_8312581_126Защитни медицински облекла и респираторни маски с отлично качество за борба с коронавируса могат да се произвеждат в България. Това е заключението на експертите от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, което те представиха на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА – генерал-майор Венцислав Мутафчийски и други специалисти.
„В последно време много се изговори и изписа, че нашите медицински работници не са осигурени с предпазни средства и има висока степен от опасност от заболяване в условията на коронавирус. Това, което видях в Института по отбрана, наистина отговаря на най-високите стандарти, дори осигурява защита, която е много над необходимата на нашия медицински персонал и издържа на критични условия, които са за много по-тежки и трудни ситуации“, каза министърът на здравеопазването след срещата в Института по отбрана. Той подчерта, че в рамките само на два дни институтът е разработил съответните варианти на предпазно облекло и започва тяхното производство. Беше посочено още, че в страната ни има  исокотехнологични предприятия и могат да произвеждат  неща, които дори са по-добри от тези, които се внасят от чужбина. 
„Направих необходимата заявка от 70 хил. предпазни облекла и 70 хил. специални маски, които ще бъдат ползвани от медицинския персонал. Всичко, което е направено, е изключително функционално, леко и с много голяма защита и мисля, че ще бъде комфортно за медицинския персонал. По този начин ние осигуряваме напълно потребностите на лечебните заведения и общопрактикуващите лекари, както и на спешната помощ и държавните органи, които имат контакт с граждани. Количествата са договорени и производството започна“, посочи още министър Ананиев. 
3„Няма по-голямо удоволствие от това, когато получиш някаква спешна задача и от държавата, за да успееш да я изпълниш. Получихме изискването да се тестват облекла от двама български производители. Те са много фини. През нощта бяха изпълнени редица мероприятия, които в нормални условия протичат далеч по-спокойно. И двамата производители са доказани, а платовете са в идеално състояние и отговарят на изискванията на еталоните по БДС.“ Това каза началникът на Института по отбрана полковник Димитър Кирков. 
Освен че е пробван платът, са били тествани и шевовете и всички движещи се елементи по конструкцията на материала. Направени са били също така и вътрешни референтни изпитвания – това, което веднъж е направено като изпитание, се извършва още веднъж, за да се препотвърдят данните. 
Стана ясно също така, че по разпореждане на премиера Б. Борисов и министъра на отбраната К. Каракачанов са деблокирани от военния резерв няколко десетки хиляди предпазни респираторни маски. Предстои да се работи с БАН по въпроса за смяната на филтъра. 
Защитните облекла ще се шият и в Интендантско обслужване, но там не могат да се изпълнят всички поръчки и ще се работи и на други места. 

Банско под карантина
Банско стана първият български град, поставен под пълна карантина заради коронавируса. За срок от две седмици бяха забранени влизането и излизането от курортното селище, както и излизането на гражданите по улиците без основателна причина. В града се допускат само превозни средства, доставящи стоки от първа необходимост. Ски сезонът бе прекъснат в Банско и в останалите наши зимни курорти. 

Три жертви
Трима станаха починалите от COVID-19 в България. Последната жертва на вируса е възрастна жена, претърпяла и инсулт. Към вчера следобед броят на потвърдените носители на новия коронавирус в страната бе 105. В съседните Румъния и Гърция те са много повече. 
 

Мерки на БНБ

БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19. Те целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост. Предвижда се капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система в общ размер на 1,6 млрд. лв. и отменяне на предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0,7 млрд. лв.

Стоп за чужденците 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която забрани влизането на граждани от трети страни (т.е. – извън Евросъюза) в България. Забраната се отнася за всички видове превозни средства и ще важи от 20 март до 17 април т.г.  До България нямат достъп и гражданите на няколко особено рискови държави от ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани