Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията ковид-19: Светът под карантина

[post-views]
17 са новите случаи на коронавирус у нас

koronavirusПродължават да се затягат превантивните мерки срещу разпространяването на коронавируса по света. Властите в американския щат Калифорния забраниха свободното придвижване на хора.  В Латинска Америка Аржентина  стана първата страна, която обяви национална карантина.   Индия, както  редица страни в Южна Азия също затягна мерките. Според последните данни на Световната здравна организация броят на смъртните случаи от Ковид-19 по света надхвърли 10 хиляди души, като най-високата цена засега плаща Италия.

Издадената заповед от властите в Калифорния “стойте си в вкъщи“ ще засегне близо 40 милиона души. Подобно на повече въведени  ограничения и в други страни, хората ще могат да ходят до магазин, аптека или доктор.

Губернаторът на щата Гавин Нюсъм допусна, че повечето от половината от населението на Калифорния ще се зарази с коронавирус в следващите два месеца.

Ден след като беше затворена границата между САЩ и Канада, Вашингтон планира да затвторите и тази с Мексико. Според данни на властите в страната има регистрирани над 13 хиляди случая с ковид-19, като най-малко 200 от тях с фатален край.

Критична остава ситуацията в Европа. Италия за втори пореден ден отбеляза рекорден ръст на смъртните случаи. Ръст на заразените и починалите се отчита и в другите най-засегнатите страни – Испания, Франция и Великобритания. В Опит да облекчи националната си здравна система Лондон призова пенсионираните си лекари да се върнат временно на работа. От днес за първи път се затварят частично учебните заведения. Те  ще приемат деца на хора, които работят в ключови сектори, като здравеопазването. Ограничен е и трафика на лодонското метро.

Правителствата в Латинска Америка продължават да затягат мерките си. Аржентина е първата страна, която обяви национална карантина.

В Близкия изток и Южна Азия най-тежка е ситуацията в Иран, където според здравните власти на всеки десет минути корона вирусът взима по един живот. Властите в Индия, която е една от най-гъсто населените държави в света, също започна да затяга мерките. В близките дни се очаква да бъдат прекратените полетите за и от страната.

В същото време продължават да се отменят фестивали и по-важни събития. След Евровизия, организаторите на филмовия фестивал в Кан го отложиха от май за юни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани