Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Любомир Тенчев: Офицерът е най–важната фигура в РТВ

[post-views]
Полковник Любомир Тенчев: Офицерът е  най–важната фигура в РТВ

Подготвяме се за три тактически учения през годината, казва началникът на щаба на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН) на ВВС
DSC_0072– Г-н полковник, с какви постижения личният състав на БКУН посрещна празника на Радиотехническите войски (РТВ) – 18 март?
– На първо място искам да благодаря на всички вас най-сърдечно от името на Командването на БКУН и лично от мое име за уважението към нас и празника на РТВ. На второ място искам да отбележа, че бяхме решили да изпълним  двойно честване тази година: на 68 години от създаването на войските и 40 години от приемането на въоръжение на ПРВ-13 (подвижен радиовисотомер – б. р.) в РТВ на страната. 
Идеята за това честване беше заимствана от подобни чествания на наши колеги авиационни специалисти, като ние от командването на Базата искахме да обърнем внимание на хората и техниката, които заместват основните радиолокационни станции (РЛС) и осигуряват безопасността на полетите на нашите авиационни бази. Така искаме да благодарим на хората, осигуряващи Допълнителния компонент на РТВ, на хората от т. нар. втори ешелон, които с експлоатацията на старата материална част правят чудеса и осигуряват наблюдение на въздушните трасета над страната.
Можем да се похвалим с поредната успешна техническа оценка на две наши формирования от Съюзното командване по операциите на НАТО в периода от 9 до 13 март 2020 г. Командирите и целият личен състав положиха неимоверни усилия по подобряване на условията за работа и възстановяването на неизправната техника, за което им благодаря отново.
– Празникът обаче отмина без честване и отново се връщате към проблемите на ежедневието…
– Тази година не успяхме да честваме празника поради изпълнението на  указанията по УНО–2/10.03.2020 г. на заместник-началника на отбраната заради  разпространението на коронавируса COVID-19, за което искрено съжалявам. Бяхме създали необходимата  организация, а имахме и подкрепата на Командването на Военновъздушните сили. Бяха ни осигурени финансови средства и зали в Централния военен клуб в София за честването.
Още веднъж искам да поздравя всички колеги, ветерани, работили и свързани с каузата РТВ, и работещи и сега, да бъдат здрави. И да им кажа още: Знайте, тези след вас следват вашия пример и правят невъзможното за хората и техниката зад малкия екран – индикатори и компютри, и зад планшетите, за да ни има и да е чисто родното небе.
– Имате ли достатъчно личен състав за изпълнение на задачите? Какъв е некомплектът в РТВ и какви мерки предприемате за преодоляването му?
– Съставът е минимално достатъчен за изпълнение на задачите. Некомплектът не е голям – около 15%. Надявам се с постъпването на младите лейтенанти през юли–август да попълним поне офицерските места. Офицерът за мен е най-важната част от РТВ.
– А постъпват ли достатъчно млади офицери в РТВ?
– Важен е въпросът с осигуряването на личен състав за системата за наблюдение на въздушното пространство. Тук отново говорим не само за радиолокационните специалисти от радарите. Става въпрос за кадрите от командните пунктове и центрове за обработка на радиолокационната информация. Наличието на подготвен и мотивиран личен състав е гаранция за надеждна експлоатация на системата и за това, че ще тя ще бъде поддържана в устойчиво равновесие за определено време. 
През последните години попълненията от випускници от Националния военен университет са от по пет или шест човека. Поетапният отход на офицерски състав в Базата и радарните постове, а също бавната и трудната подготовка на младите офицери от по две до три години води до намаляваме на качествения потенциал на специалисти от РТВ, особено когато говорим за наличния потенциал. 
Тази година разместванията ще се реализират чрез „Регистър на вакантните длъжности”. Част от нашите офицери ще заминат в други структури на Българската армия и така ще изгубим много добри специалисти от РТВ и отново ще започваме всичко отначало, като особено радарните постове ще остават без офицери. IMG_6474
– Какво се прави от гледна точка на социалната политика, за да бъдат задържани военнослужещите в строя? В това отношение има ли по-специфични мерки, които прилагате?
– По-специфичното е, че правим компромиси с командира на БКУН с цел да задържим младите офицери, като ги устройваме близо до родните места или там, където са техните семейства.
– Какво е като цяло състоянието на техниката на РТВ в момента? Имате ли достатъчно финансови и материални средства за нейното поддържане? Отговаря ли техниката на РТВ в пълна степен на националните изисквания  и съюзните ни ангажименти в НАТО?
– Състоянието на радиолокационната техника продължава да е тежко. Поддръжката е силно затруднена. По-голяма част от радарите са по на 40 или 45 години.
Модернизираните радари от типа РЛС 1РЛ139МВ/МВ1 (трикоординатни радиолокационни станции – б. р.) през 2021 г. правят второ десетилетие на въоръжение. В тази връзка се нуждаем час по-скоро от ново въоръжение за РТВ. Тоест – проектът за „Придобиване на нови трикоординатни радари” да бъде финансово осигурен и реализиран в обозримо бъдеще, тъй като ще се навърши десетилетие за работа на 90% от радиолокационния парк без доставка на резервни части и договори за абонаментната им поддръжка. Също в тази връзка е необходимо да се осигурят финансови средства за ремонт, преоборудване или направо за модернизация на РЛС 1РЛ139МВ, които ще продължат да работят до идването на новите радари и в бъдеще ще е необходимо да ги заместват в определени периоди. С декларираната техника изпълняваме задачите към НАТО.
– Какви основни промени очаквате в РТВ като следствие от Стратегическия преглед на отбраната и какви основни учения, подготовки и други прояви са планирани за тази година?
– Не се предвиждат големи промени за нас вследствие от Стратегическия преглед на отбраната. Участваме във всички учения, обучения и тренировки за 2020 г. Отделно имаме само наши, на РТВ, три тактически учения през годината, където проверяваме, обучаваме и затвърждаваме наученото от нашите военнослужещи през предходната година. 
Според мен появата на коронавируса и нашите действия по предпазване от него са истинско предизвикателство както за страната, така и за нас. Акцентът ще бъде как да продължим подготовката и ежедневната си дейност в тази ситуация през тази година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани