Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

COVID-19 обърка политическия календар

[post-views]
COVID-19 обърка политическия календар

Заразата отстъпва в Източна Азия, но печели терен в Европа

18-19На международната страница обикновено коментираме политически събития, но през тази седмица светът е коронавирус. Актуалните международни тенденции, като че ли могат да бъдат обяснени по-добре от вирусолозите, отколкото от нас – политолозите. Новата зараза плъзна по целия свят и обърка политическия график. Насрочените за април предсрочни парламентарни избори в Северна Македония и Сърбия бяха отложени. Франция си проведе местния вот, но властите на страната понесоха много критики за това. В САЩ предварителните избори за излъчване на кандидат-президент на Демократическата партия вече изглеждат с ясен изход – това ще бъде бившият вицепрезидент Джо Байдън. Провеждането на първичния вот в оставащите щати обаче ще бъде силно затруднено. 
KUWAIT-HAWALLI GOVERNORATE-CORONAVIRUS-MEDICAL TESTНай-куриозното е, че дори страховитата терористична организация „Ислямска държава“ постави безопасността на своите членове на първо място. Редакторите в нейния бюлетин „Ан Наба“, обикновено призоваващи последователите да извършват атаки срещу Запада, смениха тактиката и сега искат от тях да стоят далеч от „земята на епидемията“  Препоръчват се и мерки, които джихадистите биха могли да вземат – например да слагат ръката на устата си, когато се прозяват и кихат и (ако смятат, че са заразени), но и да се „уповават на Бога“.
Само преди две седмици – на 6 март, заразените с новия коронавирус в световен мащаб бяха 100 хиляди, а вчера
надхвърлиха 230 хиляди При това е напълно възможно заразените да са много повече заради различния подход на много държави към тестовете. Епицентърът на епидемията вече отдавна не е китайският град Ухан, нито градове в провинция Хубей, в която той е разположен. Азиатските държави регистрират относително овладяване на заразата и това важи за Китай, Япония и Южна Корея. В сряда например всички нови случаи на коронавирус в Китай бяха открити у хора, пристигащи в страната от чужбина. 
Сега основно огнище на коронавируса е Европа, въпреки че се вземат безпрецедентни мерки за справяне с COVID-19. В десетката на най-засегнатите държави са и САЩ. Блокадите, ограниченото придвижване и затварянето на граници вече са ежедневие за почти всички европейци. Единствено Великобритания е избрала по-особен път за справяне с проблема и не въвежда строги мерки за ограничаване на струпванията на хора на едно място. 
Все по-осезаеми стават страховете, че вирусът няма да убие чак толкова много хора, но ще нанесе ужасен удар върху икономиката на засегнатите страни. Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за 
изкупване на ценни книжа за 750 млрд. евро  за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус.
Властите отвъд океана ще излеят 1 трилион долара в икономиката на страната. Ще бъде приложена и безпрецедентна мярка – раздаването на т.нар. хеликоптерни пари. Това означава всеки гражданин на страната да получи чек за $1000. 
Коронавирусът стана и повод за създаването на нови пропагандни послания в битките на международен терен и за разгарянето на хибридни войни. Процъфтяват многобройни конспиративни теории за възникването и разпространението на COVID-19. Не остават по-назад и шегаджиите, които упражняват остроумието си в социалните мрежи. Все по-често в аналитичните статии срещаме клишето „Светът вече няма да бъде същият“. Наистина, промените в международен план ще бъдат сериозни. Как точно ще изглеждат те ще опишем в следващия брой. 

Ваксина ще има, но не скоро
Няколко държави съобщават, че работят с ускорени темпове по създаване на ваксина срещу COVID-19. Технологичният процес обаче е дълъг и от разработването на ваксината до масовото й производство ще мине доста време.
В Сиатъл, щата Вашингтон, започна първото клинично изпитване на ваксина срещу новия коронавирус. Това съобщиха санитарните власти на САЩ. „Изпитанието е с участието на 45 пълнолетни доброволци в добро здраве на възраст от 18 до 55 г. и ще трае около шест седмици. Първият участник получи експерименталната ваксина днес“, се казва в изявление.
Властите на САЩ смятат, че ще са нужни от година до година и половина преди масовото разпространение на ваксината, ако всички фази на изпитването преминат успешно и се установи, че тя е ефикасна и безопасна. Ваксината е разработена от Националните здравни институти на САЩ и биотехнологичната фирма „Модерна“ в Кеймбридж, щата Масачузетс.
От своя страна Китай одобри клиничните тестове на първата ваксина, разработена за борба с новия коронавирус, съобщи „Ройтерс“, като цитира в. „Женмин жибао“. Китайските медицински служби вече търсят доброволци за своите клинични изпитания на ваксината за коронавируса. Изследователският екип е ръководен от Чън Вей от Военномедицинската академия на Китай.
Истинска информационна буря се разрази около германската изследователска компания CureVac, която също е много напред в разработването на ваксина срещу COVID-19. В края на миналата седмица германски вестник съобщи, че САЩ са предложили на CureVac един милиард долара за изключителните права върху ваксината. От компанията отрекоха съществуването на такава оферта. CureVac обаче получава финансова подкрепа от ЕС и вероятно ще разработи ваксина срещу коронавируса през втората половина на тази година. Това обяви вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Комисията е отпуснала на фирмата към 80 млн. евро финансова помощ.
Италианската агенция АНСА пък съобщи, че през тази седмица в Италия започват тестването върху животни на ваксина срещу коронавируса, разработена от компанията Takis. 
 


 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани