Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доц. д-р Пенка Петрова: Подценихме предишни коронавирусни инфекции

[post-views]
Доц. д-р Пенка Петрова: Подценихме предишни коронавирусни инфекции

Penka_Petrova11По идея на ръководството на БАН с председател акад. Юлиян Ревалски се създаде работна група за подпомагане на МС. Оглавява се от доц.д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология “Ст. Ангелов”. В нея участват проф. Нели Косева от Института по полимери, проф. Светлана Симова от Института по органична химия с Център по фитохимия и ресорният научен секретар проф. Нина Атанасова от Института по експериментална морфология и патология. Групата изготвя експертни становища за действията на държавата в условия на пандемията, но има и определени изследователски задачи.
Една от тях е свързана с темата на деня – разработването на нови предпазни средства: маски с активен въглен на основата на костилки от кайсии, създадени от Института по органична химия от екипа на проф. Павлина Долашка в партньорство с Биологичния факултет. Те са разработени и патентовани “отпреди пандемията”, а днес имат неочаквано приложение.
Институтът по полимери работи по нови наноматрици с  електроовлакняване на полимерите, като различните им варианти също се използват в защитните маски. Повърхността на полимера е по-хидрофилна и задържа по-успешно въздушните капчици от заразени хора. Проверката на антивирусната им активност прави Департаментът по вирусология на Института по микробиология.
Основната работа обаче на този департамент е скрининг на 22 вещества с антивирусна активност едни от тях – химически  синтезирани, а други са екстракти от лечебни растения. Няколко от тези субстанции се очаква да са с потенциално приложение като дезинфектанти и като терапевтични.
А Департаментът по имунология на Института по микробиология експериментира създаването на ваксини, включително и срещу корона вируса. Ръководителят на департамента доц. Андрей Чорбанов ръководи и Лабораторията по експериментална имунология. В нея се проверяват различни таргетни молекули, които да послужат за разработването на ваксините.
Институтът по микробиология е асоцииран член на мрежата на Международната асоциация на институтите “Пастьор”. Тя обхваща 33 института в света в областта на инфекциозната микробиология (в Европа са “Пастьор” в Париж и институтите в Рим, Атина, град Лил и София). Мрежата има нова програма, в която българският институт е подал 2 заявки за финансиране на проекти. Един самостоятелен проект и един общ с институтите в мрежата: за изследвания за ваксини и за търсене на взаимодействието между вируса и човешките клетки.
И други институти на БАН са с потенциал да участват в разработките, като този по биофизика и биомедицинско инженерство, в който проверяват вещества за сходството им с вируса и с човешките клетки-научна разработка на веществата с антивирусно действие.
Доц.Петрова смята, че от научна гледна точка днес светът е изправен пред нова инфекция, на която все още търсим отговор как може да се противодейства. Коронавирусите не са добре изучени група вируси. А Ковид-19 е 7-ят коронавирус, който причинява пандемия, при което, обяснява доц. Петрова, вирусът мутира. Вероятно и в Италия е мутирал и това може да се проследи при сравнение на първоначалната инфекция в Китай с генома на този в Италия и в други огнища в света. 
Сравнението на геноми, които поразяват Италия и Германия
ще обясни и разликата в картината на пандемията, като защо в Германия има много заразени, но малко починали. На да припомним, че там всяка болница има подходяща лаборатория, в която да се изследват всички потенциално заразени и на по-ранен етап се установява кой е носител на вируса. А Германия разполага и с 25000 апарати за командно дишане, при петкратно по-малко в Италия. 
Досега човечеството е подминавало коронавирусните инфекции, които не са се превръщали в големи пандемии и затова не е разработвана ваксина, казва директорът на Института по микробиология. MERS, например, поразява само 2500 души в ограничен район в Саудитска Арабия и околните й страни, въпреки че е бил със смъртност до 39% от заразените. Но сегашната пандемия е предупреждение, че от животните винаги може да се пренесе опасен вирус върху хората и трябва да сме подготвени за такова бъдеще. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани