Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора армия защитаваше Отечеството

[post-views]
Втора армия защитаваше Отечеството

През 2006 г. бе затворена последната страница от историята на формированието и неговите наследници

DSC01744Една от най-паметните победи, а може би и най-славната в историята на българското военно изкуство, е превземането на Одринската крепост по време на Балканската война. През мартенските дни на 1913 г. целият свят говори за изключителния щурм. Парадът на победата е приет от генерал-лейтенант Никола Иванов и генерал-майор Георги Вазов. В следващите седмици в Одрин пристигат много чуждестранни делегации, за да се запознаят с чудото на Балканската война. 
По-късно денят на победата 26 март става боен празник на Втора армия. Всяка година на тази дата в Пловдив се отдава почит към предците и се напомня славата на тази армия и развитието на наследените от нея формирования. Каква е кратката история? 
Началото
е поставено през 1906 г. когато с Указ на княз Фердинанд в младата българска държава са създадени три военно-инспекционни области. Една от тях е 2-ра Тракийска военно-инспекционна област с щаб в Стара Загора. В нея са 2-ра Тракийска, 3-та Балканска и  8-ма Тунджанска дивизия. От 5 май 1908 г. щабът е предислоциран в Пловдив, а от 17 септември 1912 г. Военно-инспекционната област е преименувана в Главна квартира на 2-ра българска армия. За неин командир е назначен генерал-майор Никола Иванов.
В състава на армията са  3-а, 8-а и 9-а пехотни дивизии, 2-ра конна бригада, 3-и и 6-и гвардейски конни полкове, 3-и планински артилерийски полк и усиления. В този вид тя е обхващала район от Благоевград до Свиленград.
Втора армия участва  
в операции и боеве
в няколко войни. През Първата Балканска война тя провежда по забележителен начин Лозенградската и Одринската операции, които приключват с превземането на прочутата Одринска крепост на 13 март (по нов стил 26 март) 1913 г. И затова тази дата е възприета през годините за боен празник на формированието. Във Втората Балканска война, наречена Междусъюзническа, 2-ра армия, съвместно с 4-а армия, обкръжава стохилядна гръцка войска в Кресненското дефиле и постига успехи в боевете при Калиново, Дойран и Рупелското дефиле. 
В Първата световна война 2-ра армия, командвана последователно от генералите Васил Кутинчев, Георги Тодоров, Христо Бурмов и Иван Луков, печели победи след ожесточени боеве със силната сръбска армия. Овладени са Скопие, Враня и Куманово, а Конната дивизия достигайки до Щип и Велес, прекъсва пътищата за отстъпление на юг. Изпълнена е поставената задача да се излезе в долината на река Вардар. DSCN8371
Във Втората световна война формированието, под командването на генерал-лейтенант Кирил Станчев, провежда успешно Нишката и Косовската операции. Настъпва по направлението на главния удар София – Ниш и нанася големи загуби на противника.  От 11 до 15 октомври 1944 г. освобождава град Ниш, след като преследва противника в направлението на Прищина, участва в Косовската операция, прониква в Косово поле и освобождава град Прищина. Може да се каже, че във всички войни и битки личният състав на 2-ра армия проявява мъжество, героизъм и подвизи в защита на Отечеството.
В следвоенното развитие 
2-ра армия изпълнява мирновременни задачи. Много са организационните промени на военното формирование след демократичните промени. От 31 август 1996 г. то е преструктурирано във 2-ри армейски корпус. От 7 юли 1998 г., считано от 1 септември 1998 г.,  корпусът е реорганизиран в Сили за бързо реагиране. По План 2004 от 1 октомври 2000 г. Силите за бързо реагиране се трансформират в Корпус за бързо реагиране. От 15 септември 2001 г. отново е наложено наименованието 2-ри армейски корпус, а от 7 март 2003 г. управлението е преименувано на Командване „Оперативни сили”, като заповедта влиза в сила от 1 юни. 
Командването, което е и последният наследник на 2-ра армия, официално престава да съществува на 1 юни 2006 г., когато е закрит военно-пощенският номер на формированието. На 31 декември 2006 г. е краят и на Временния щат, с което приключва историята на Втора армия и нейните наследници.

Пета охранителна рота 
е готова за мисията си

„…Общата оценка на ротата покрива изискванията за изпълнение на мисия по охрана на база „Бутмир”. Тези думи на председателя на комисията от ГлЩ на СВ полковник Антон Бакърджиев бяха чакани с нетърпение от бъдещите миротворци след тридневната проверка за получаване на сертификат. Проведени бяха изпити по английски език, тактико-специална подготовка, инженерна, огнева, физическа, свързочна и военномедицинска подготовка и разбира се – строеви преглед. Съобщени бяха също забележките и препоръките на комисията, по които военнослужещите от 5-а охранителна рота започнаха да работят още същия ден.
Подразделението бе сформирано в 5-а Шипченска механизирана бригада, но проведе обучението си във 2-ра лека пехотна бригада. Това стана по заповед на началника на ГлЩ на СВ генерал-лейтенант Златан Стойков, тъй като шипченци в същото време подготвяха и 2-рия ни пехотен батальон за Ирак. На изпитите присъства и група от щаба на СФОР в Сараево, водена от подполковник Джек Фикас от САЩ. В бригадата бе и заместник-командирът на Командване „Оперативни сили” по бойната подготовка полковник Валентин Моллов…”

                                      

Най-ново

Единична публикация

Избрани