Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата Ковид-19: САЩ са новото най-голямо огнище на заболяването

[post-views]
Кризата Ковид-19: САЩ са новото най-голямо огнище на заболяването

koronavirus2 (1)

Над половин милион станаха случаите с Ковид-19 по света, като САЩ са новият епицентър на заболяването. Само за последното денонощие случаите там се увеличиха с 17 хиляди. С това общия им брой скочи на близо 82 хиляди и страната зае челното място пред другите две най-засегнати държави Китай и Италия. Междувременно Испания регистрира най-смъртоносния си ден. За последното денонощие в страната са починали 796 души

По брой на смъртните случаи САЩ за сега изостават значително в сравнение с други страни. Според  данните на университета „Джонс Хопкинс“ броят на смъртните случаи в страната е най-малко 1300, което е в пъти по-малко от тези в Италия и Китай.
Град Ню Йорк и едноименния щат за сега остават основновнотот огнище на заболяването в САЩ, но се забелязва тенденцията разпространението на короновируса да се увеличи и в други области на страната, като щатите Луизина и Флорида.
За администрацията на американския президент Доналд Тръмп една от причините за ръст на новите случаи е започналите масови тестове в страната.  И докато расте списъка с щати, в които има блокади, то от Белият дом искат повечето ограничения да отпаднат до средата на април. 
Без особена промяна е ситуацията в Европа. Там пандемията продължава да взема човешки животи. Испания обяви най-смъртоносния си ден от началото на епидемията, като общия брой на жертвите е на път да прескочи 5000 хиляди.И все пак се появи надежда, че заболяването е пред своя пик, след като трети пореден ден се забелязва спад на новите случаи със заразени. Според испанския кризистен щаб една от причините за това са действащите ограничителни мерки. В четвъртък в страната беше удължено извънредното положение до 12 април. Тежък ден имаше и Италия, която е най-засегната засега от пандемията от ковид-19, държава в Европа. Независимо, че се забелязва лек спад при новите случаи, здравните власти смятат, че страната още не е преминала пика на епидемията.
Франция също продължава да отбелязва стабилен ръст на смъртните случая. От началото на седмицата до сега от малко над 1000 те вече гонят 1700. Великобритания е на същата права.
Междувременно Китай, който вече успя да ограничи заболяването, временно наложи частични блокади по границите си. Причината опасенията на властите от нова вирусна вълна, лед като продължава да се отчита ръст на случаите на заболели хора пристигащи от други държави.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани