Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата Ковид-19: Москва под карантина, в САЩ „социална дистанция“ до 30 април

[post-views]
COVID-19: Без починали и излекувани за изминалото денонощие

koronavirus

Светът продължава да затяга превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса. Броят на заразените вече надхвърли 700 хиляди, а смъртните случаи са близо 34 хиляди. В САЩ президентът Доналд Тръмп обяви, че мерките на „социална изолзация“ ще останат в сила до 30 април. Междувременно Москва и Московска област са официално под карантина.

С 140 хиляди регистрирани случая с Ковид -19 САЩ продължават да оглавяват класацията за най-голям брой заразени в света. Стабилен ръст се забелязва и при смъртните случаи, които са на път да прескочат границата от 2500 души. Заради влошаващата се ситуация президентът Донлад Тръмп удължи мерките на „социална изолация“ до 30 април, независимо, че искаше те да отпаднат за Великденските празници, в средата на  април. Удължаването на ограниченията дойде, малко след като водещи експерти, излязоха с мрачната прогноза, че пикът на заболяването ще е след най-малко две седмици, а броят на жертвите може да надхвърли 200 хиляди души.

В същото време болници в страната признават, че изпитват недостиг на предпазни облекла, ръкавици и маски, както и специализирана техника. Русия също затегна превантивните мерки. Столицата Москва и Московска област от понеделник са под карантина. Така хората, независимо от възрастта им ще могат да излизат от домовете си единствено в краен случай – до най-близкия хранителен магазин, аптеката или за посещение при лекар. Изключение се прави за хората, които трябва да ходят на работа. Руският министър-председател Михаил Мишустин се очаква да препоръча въведените в столицата Москва мерки да бъдат приложени в цялата федерация.

В Европа най-тежка остава ситуацията в Италия и Испания, където през последните дни продължава да се регистрират значителен ръст на смъртни случаи.

Експертите и в двете страни се надяват, тази седмица да дойде и пикът на заболяването. Като част то европейската солидарност Германия продължава да приема на своя територия, заразени хора от Италия, независимо, че германските власти също отчитат рязък скок на новите случаи. За последните 24 часа те се увеличиха с над 4000. Във Франция властите, в опит да облекчат болничните си заведения, впрегнаха в борбата срещу вируса и железниците, като в страната вече има няколко влака-линейки, които превозват пациенти.

Интересни новини идват и то Великобритания, според водещите вирусолози пандемията на острова се забавя. До дни се очаква в страната да влязат и в употреба и първите бързи тестове за антитела, които ще предоставят по–ясна картина за това как точно протича заболяването на национално ниво.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани