Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гутереш: COVID-19 e най-голямото изпитание пред човечеството след Втората световна война

[post-views]

Guteresh_OONООН прогнозира, че до 25 милиона работни места могат да бъдат изгубени по целия свят в резултат на пандемията

Докладът на ООН прогнозира, че до 25 милиона работни места могат да бъдат изгубени по целия свят в резултат на пандемията, съобщават Би Би Си и БГНЕС. Настоящата пандемия от коронавирус е най-голямото предизвикателство за света след Втората световна война, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. Той каза, че това може да доведе до рецесия, „която вероятно няма аналог в близкото минало“.

Гутереш произнесе реч по време на стартирането на доклад на ООН за потенциалното социално-икономическо въздействие на епидемията.

Броят на потвърдените случаи по света вече е близо 850 000, а починалите са повече от 41 000.

Повече от 181 000 души в Америка са заразени, сочат данните, събрани от университета на Джон Хопкинс.

Междувременно Испания, една от най-тежко засегнатите страни, регистрира 849 смъртни случая през последните 24 часа – най-големият брой жертви за един ден.

Във Великобритания общо 3089 души са загинали до 30 март – ръст от 381, съобщават властите. Сред жертвите е и 13-годишно момче.

Изказвайки се в централата на ООН в Ню Йорк, Гутереш заяви: „Новата коронавирусна болест атакува обществата в основата им, като отнема животите и препитанието на хората. Това, от което светът има нужда сега, е солидарност. COVID-19 е най-голямото изпитание, с което се сблъскваме заедно от създаването на ООН“.

Гутереш призова индустриализираните нации да помогнат на тези, които са по-слабо развити или потенциално „изправени пред кошмара на болестта, разпространяваща се като див огън“.

Източник: https://nova.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани