Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: Единството е най-голямата ни сила – в криза външните министри от НАТО ще заседават онлайн

[post-views]
Столтенберг: Няма реално изтегляне на руски сили от северната част на Украйна

NATO Secretary General Jens StoltenbergНие сме в тази криза заедно и когато отговорът ни е единен, той е много по-ефективен. Това заяви по повод пандемията от новия коронавирус генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на специална онлайн пресконференция преди утрешната среща на министрите на външните работи от Алианса.
В условията на глобална криза нараства необходимостта от независими и свободни медии, които да дават отговорите на обществото, особено когато ставаме свидетели на дезинформация и пропаданда, заяви Йенс Столтенберг. 
НАТО участва активно в общата борба срещу Ковид-19, допъни генералният секретар като очерта направленията, в които действат въоръжените сили на съюзниците. Те осигуряват бързия пренос на защитни средства между държавите от пакта и имат ключова роля при овладяване на ситуацията на национално ниво.
Готовността ни за действие не е засегната от пандемията, увери Столтенберг и изтъкна, че Алиансът е напълно способен да изпълненява основните си задачи по защита границите и противодействие на тероризма.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Основната финкция на НАТО е да обезпечи сигурността и отбраната на близо 1 милиард души. Затова нашата първостепенна цел е да гарантираме, че настоящата санитарна криза няма да прерасне в криза на сигурността.“


Предстоящата министерска среща е първата в историята на пакта, която ще се проведе онлайн чрез защитена видеоконферентна връзка. Топ-дипломатите на страните-членки ще обсъдят бъдещето на обучителната мисия в Ирак, като се очаква тя да премине от контрола на глобалната коалиция срещу ИДИЛ под командването на НАТО. Като част от усилията за насърчаване на мирния процес в Афганистан, се намалява и военното присъствие в страната. През лятото силите на пакта там ще бъдат редуцирани до 12 хиляди души.
На срещата външните министри официално ще приветстват Северна Македония като 30-ия член на НАТО, допълни Столтенберг и подчерта, че дори в тежки времена като днешните Алиансът продължава да гледа уверено напред. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани