Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Институции и доброволци – заедно в името на доброто в Плевен

[post-views]

Валя МИНКОВА


hora_В Плевен се роди идея как може да се окаже помощ на граждани по време на извънредно положение. Поводът – прекратяване дейността на социалната кухня към Министерство на отбраната, осъществявана чрез Изпълнителна Агенция „ Военни клубове и военно-почивно дело, предоставяща топъл обяд на 40 членове на военно-родолюбивите организации в града.
На Благовещение кухнята възобнови дейността си, като 44 възрастни хора получиха топъл обяд по домовете си. Скоро след това бройката нарасна и те вече са 52-ма (40 от социалната кухня и 12 други нуждаещи се плевенчани), а на 3-ма възрастни са направени покупки.
 „Виновниците“ за случващото се в Плевен са Миглена Цанова – председател на Фондация „Чудесата на децата“, майка на три деца с 11 години служба в армията /ефрейтор/ и Илиян Христов – председател на Дружество „Военноинвалид“ инициираха кампания за набиране на доброволци в подкрепа на нуждаещи се плевенчани. Тя беше приветствана от Георг Спартански – кмет на Община Плевен.
Общината обяви кампания за събиране на доброволци; предостави помещение и офис-оборудване за дейността на екипа; договори с фирма „Мастър Пик“ ЕАД осигуряване на готова храна; гласува доверие на Миглена Цанова като координатор на дейността.
Бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник на гарнизон Плевен, бе медиаторът между военно-родолюбивите организации, общината и ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело“, което доведе до бърза реакция за възстановяване взаимоотношенията с обслужващата социалната кухня в Плевен чрез действията на Валери Стоянов – Изпълнителен директор на ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело“.
Добрата практика от Плевен вече се разпространява и сред другите 17 общини, в които бе преустановена дейността на кухните към МО. Очаква се да заработи отново кухнята в Бургас.
Нищо нямаше да е такова, каквото е, ако на повика за помощ не се бяха отзовали съпричастни към ситуацията доброволци. Какъв е техният профил? Постъпили са около 80 кандидатури, от които на първо време бяха привлечени 45. Възрастта им е от 17-18 до 50-55 години. Доброволците са предимно ученици от СМУ „Панайот Пипков“, лекар , студенти по медицина, шивачки, журналистка, общински служители, деца на общински съветници, капитан далечно плаване и други. 
Работят седем екипа  с по двама доброволци. Екипите ще се редуват за седмица. Собствениците на автомобилите сами поемат разхода на гориво.
Доброволците са пожелали включените в социалната кухня към МО да получават храна и в почивните дни, като се набират и дарители за това начинание.
От 30 март на основание сключен договор с ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело“  фирмата на ЕТ „Стефан Димитров – СД“ приготвя храната за социалната кухня на МО в Плевен, а тя ще се получава чрез доброволческия щаб. 
Благодарност беше изразена и към Елина Кюркчиева от Информационния сайт „Плевен за Плевен“, която първа информира за създалата се кризисна ситуация с работата на социалната кухня към МО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани