Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Батальон отбелязва 20-годишнината си

[post-views]
Батальон отбелязва 20-годишнината си

IMG_3009Личният състав на транспортния батальон в Бургас, с командир подполковник Любомир Люцканов, от състава на бригада „Логистика” на Съвместното командване на силите (СКС), със самочувствие и заслужена гордост посреща своя 20-годишен юбилей. Формированието е създадено на 1 април 2000 г. във Варна, като част от състава на Командването на материално – техническото осигуряване” под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране”, информираха от СКС. До края на ноември 2001 г. полкът е предислоциран в гарнизон Бургас, където се намира и в момента.
Със заповед на министъра на отбраната от 1 юни 2006 г. военното формирование е реорганизирано в транспортен батальон и е включено в бригада „Логистика”. В състава на батальона има формирования за железопътни превози, за подвоз на ГСМ,  транспортна рота и рота за снабдяване. Същите са декларирани формирования за участие в колективната отбрана на Алианса.
Батальонът участва в логистичното осигуряване на военните формирования от армията в мирно време и при провеждане на военни операции по отбраната на България. Подготвя и поддържа в готовност логистични военни формирования за участие в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната и за оказване на помощ на населението при тежки зимни условия. Пожелаваме на всички военнослужещи от състава на Транспортния батальон и техните семейства крепко здраве, щастливи дни и много лични и професионални успехи, изтъкнаха от СКС.                     

Най-ново

Единична публикация

Избрани