Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещ от МО дари предпазни маски на ветерани

[post-views]
Военнослужещ от  МО дари предпазни маски на ветерани

received_545862899676860111Старшина Валери Савов е инициатор за изграждането на военни паметници в две села край Свогеreceived_334237215579090211

С предпазни медицински маски зарадва членовете на Съюза на ветераните от войните на България старшина Валери Савов от Коменданството на МО. Военнослужещият е отделил сумата от личните си средства, веднага след като научил от медиите за затруднената ситуация с доставката на този артикул, в която изпадна не само нашата страна, а и цял свят в битката си с COVID-19. Предвид достолепната възраст на ветераните и здравословното им състояние, благородният жест на старшина Савов придобива още по-висока стойност, тъй като предпазните маски освен че са скъпи и почти не се намират по аптеките, често биват доставяни на спекулативни цени през интернет, където, както знаем, поръчките станаха твърде рисковани. А възрастовата категория, към която принадлежат малцината ни живи ветерани, е предпочитана не само от „ало”-измамниците, а и от виртуалните им колеги.
От ръководството на Съюза на ветераните от войните на България и лично от неговия председател доц. д-р Иван Сечанов изразяват сърдечна благодарност към старшина Савов. 
Част от предпазните маски, които той е закупил, са достигнали и до неговото родно село Дружево, Община Своге. За своите съселяни той също е направил дарение. „Там живеят предимно възрастни и самотни жени, някои на по 70-80 години, най-рисковата група, а в последните седмици Дружево се наводни с гурбетчии, които се завърнаха от Европа, така че селото лесно може да се превърне в огнище на заразата. Сега възрастните спокойно могат да си пазарят и ходят до магазина”.
Това сподели за в. „Българска армия” старшина Савов, въпреки скромността си и изричното настояване благодеянието му да не се разгласява. „Знам, че тия хора няма откъде да вземат, а аз се свързах с един текстилен цех и кметският наместник ги раздаде под списък. За пет часа бяха ушити – 100% памук. Със съпругата ми решихме, защото възрастните са най-уязвими”.
Свързахме се и с кметския наместник в с. Дружево Ренета Пенева, която сподели: „Лично аз, откакто съм кметски наместник, мога да разчитам на него за много неща. Просто нямам думи. Много съм доволна и мога да разчитам на него. Сега всички възрастни хора имат маски, и то не какви да е, а удобни, тъй като има артикули, които не се връзват лесно и затрудняват дишането.”
Родолюбивите инициативи на старшина Савов не са изключение. През последната година той има сериозен принос за изграждането (с. Дружево) и възстановяването на военните паметници (с. Лакатник, Община Своге).  
В. „Българска армия” приветства достойните дела на старшина Валери Савов и ги прави всеобщо достояние с ясното съзнание, че цивилизоваността на едно общество се измерва не само с културните и технически достижения, а преди всичко е лично дело и се измерва както със съхраняването на паметта и почитта към героите, така и с грижата за по-слабите, възрастните и болните.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани