Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В добро здраве 40-ият контингент замина за Афганистан

[post-views]
В добро здраве 40-ият контингент замина за Афганистан

1-kontingent1Военнослужещите са снабдени с предпазни средства срещу COVID-19
В пълен състав и добро здраве 40-ият български контингент замина за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. Тържественият ритуал по изпращането се проведе на летище Пловдив, съобщиха от МО. В него участваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
„Отчитам като успех осъществяването на ротацията по план, тъй като успяхме да опазим контингента здрав в тази сложна епидемиологична обстановка”, отбеляза в изказването си вицеадмирал Ефтимов. Той обяви, че в началото на епидемията е извършен анализ, както в Българската армия, така и по линия на командната структура на НАТО и в съответните органи, отговорни за мисията.
„Военнослужещите бяха отделени във военно-почивната база в с. Рибарица и прекараха 14 дни в строга карантина”, припомни вицеадмирал Ефтимов и поясни, че благодарение на предприетите мерки за опазване на здравето и за недопускане на потенциално разпространение на COVID-19, контингентът заминава в пълен състав и в добро здраве след преминаване на съответните тестове. Заместник-началникът на отбраната бе категоричен, че към момента обстановката в Афганистан по отношение на разпространението на коронавируса е спокойна, но контингентът е снабден с необходимите предпазни средства. Мерки се вземат и от командването на мисията на НАТО „Решителна подкрепа”.
„В Афганистан текат вътрешнополитически процеси. Всички възможни сценарии, които могат да имат влияние върху мисията, са отчетени”, заяви вицеадмирал Ефтимов. Той изрази надежда, че обстановката в страната ще бъде нормална, ще спазим ротацията и след 20 април ще посрещнем успешно у нас 39-ия български контингент.
От името на ръководството на Министерството на отбраната вицеадмирал Ефтимов подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец. Генерал-лейтенант Тодоров връчи сертификати за участие в мисията на националния командир на контингента и на командира на екипа от съветници. Той пожела здраве и успех на военнослужещите.
В състава на контингента са включени до 160 военнослужещи. Национален командир е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната, старши национален представител за формированията в Кабул е майор Симеон Симеонов от СКС, помощник-национален командир е подполковник Светослав Някшолов от командването на Сухопътни войски, а командир на ротата за охрана е капитан Христо Върбанов от в. ф. 42 800 – Плевен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани