Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Задълбочават се проблемите на Орбан с ЕС – Брюксел заплаши Будапеща с наказателни мерки

[post-views]
Орбан каза „Не“ на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС още преди окончателното решение на срещата на високо равнище на съюза

ORBAN-UNGARIAЗадълбочават се проблемите на Виктор Орбан с Брюксел. Унгарският премиер отхвърли критиките на Европейския съюз срещу определената като авторитарна негова политика. В отговор Комисията заплаши Будапеща с наказателни мерки.
Напрежението между Брюксел и Будапеща ескалира в началото на седмицата, след като унгарският парламент гласува широки правомощия на правителството в условията на санитарна криза. С мнозинство в пленарната зала партията на Орбан – Фидес, прие Закона за извънредното положение, в който няма времево ограничение на строгите мерки и позволява на премиера да управлява посредством укази и почти без парламентарен контрол.
Решението отприщи нова вълна от критики срещу Унгария, в които се включи и председателят на Европейската комисия. Урсула фон дер Лайен изрази безпокойството си от случващото се и подчерта, че приемането на специални разпоредби е разбираемо, но Орбан е стигнал твърде далеч. В диалог сме с унгарското правителство и предупредихме, че ще действаме, за да гарантираме пропорционални на ситуацията мерки, които имат определен срок на валидност, увери фон дер Лайен. В дискусията се включиха и страните-членки, които поискаха наказания за Будапеща. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот дори предложи налагането на финансови санкции.
Припомняме, че по-рано, по настояване на 13 партии, председателят на ЕНП – Доналд Туск, постави въпроса за окончателното изключване на Виктор Орбан от политическото семейство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани