Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Институтът по отбрана разполага с уникална техника

[post-views]
Институтът по отбрана разполага с уникална техника

DSC09865Лабораторията за изпитване на платове и други материи е едно от нашите бижута. Тук се тестват също и кожи. Оборудвана е по последна технологична мода с необходимите уреди, някои от които са единствени в страната“. Това каза пред журналисти директорът на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ в София полковник д-р инж. Димитър Кирков. Неотдавна там се проведоха и тестовете на платовете за производство на новите защитни облекла за медици, които работят с пациенти, заразени с новия коронавирус. 

Уредът, който всъщност проверява така наречената устойчивост на пропускливост на вода е един от най-важните в лабораторията. Там се изпитват на равни начала и при еднакви условия определени материи. Тези материи, които бяха определени за производството на новите защитни медицински костюми първоначално не вдъхват доверие, защото изглеждат твърде леки, тънки, фини.
Изпитванията на двете материи обаче са абсолютно равнопоставени. Проверени са били и шевовете, които са от изключителна важност  за всяка една дреха. Бойните дрехи са изработени от плат с три пласта, докато новите защитни костюми се изработват от двупластови материи. Все пак бойните дрехи са предназначени за друг тип дейност. Те са с висока степен на натоварване и при висока степен на травматизъм на този, който носи това облекло. 
Новите платове, от които се произвеждат защитните медицински костюми обаче напълно отговарят на платовете, от които се произвежда бойната униформа в България. В същото време стана ясно, че показателите многократно надскачат изискванията. 
Ефирността на плата за новите костюми е постигната, според спецификата на изискванията за употреба. Това са дрехи, които успешно предпазват от аерозоли, груби течности. В същото 1време те показват устойчивост по време на изпитанията на уредите, която е като на плата за изработването на бойните дрехи за армията. 
3„Гордея се с хората, които работят в тази лаборатория, гордея се с хората, които работят в Института по отбрана. За една нощ, първата поръчка дойде в 11 вечерта, втората дойде около 3 часа през нощта, до обяд на следващия ден почти бяхме приключили със запасните резерви, които правим допълнително, за да проверим и за наше успокоение показателите“, подчерта директорът на Института по отбрана. 
Платовете за новите костюми са високотехнологични, които нямат нищо общо с платовете от преди петнадесет, и дори от преди десет години, увери полковник Димитър Кирков. При единия плат първото пропускане при изпитанията се проявява на 11 хил. мм воден стълб. При шевовете на другия вид плат шевовете пропускат на над 10 хил. мм воден стълб. Това са съвременни мембранирани платове, в които има памук и полиестер. И двете материи обаче издържат на огромно натоварване. 11 хил. мм воден стълб е наистина много силно натоварване. Има изделия, които поддават на вода при 14 хил. мм воден стълб, което почти граничи с чудо. 
Спецификациите, които готви Институтът по отбрана са в рамките на 10 хил. мм воден стълб. Това се прави за материите за военните облекла. 5 хил. мм воден стълб пък е спецификацията за шевовете на тези изделия. И по двата показателя при платовете за медицинските костюми са постигнати стойности над 10 хил. и над 5 хил., каза още полковник Кирков. 

Извън обективите и камерите директорът на Института по отбрана заяви, че екипът, с който работи, е дал наистина всичко от себе си и са работили денонощно, за да се направят максимално бързо тестовете на платовете и те да бъдат пренасочени за масово производство на защитните медицински костюми. Именно този тип работа в полза на цялото общество е в основата на ефективната борба с коронавируса и това поставя стандартите за висока отговорност и целенасочена продуктивност, за което служителите на Института по отбрана наистина трябва да бъдат поздравени. 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани