Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата Ковид -19: Броят на заразените прескочи границата от един милион

[post-views]
Япония обмисля да предложи четвърта доза ковид ваксина на гражданите

koronavirusСлучаите на Ковид-19 нахвърлиха един милион. От тях над 53 хиляди са с фатален край. Повече от 210 000 са излекуваните. Така изглежда светът три месеца, след като Китай официално потвърди първият случай със заболяването, според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. Междувременно СЗО предупреди държавните от Близкия изток да увеличат превантивните си мерки, за да намалят шанса регионът да се превърне в следващото огнище на болестта.

Учените от американския университет „Джонс Хопкинс“ са категорични, че реалният брой на заразените е  в пъти по- голям. Причината малкият брой държави, които провеждат масовите тестове, други, които са започнали твърде късно, и трети, които крият реалните мащаби на заболяването.
На този етап от пандемията основният епицентър на болестта са САЩ. Там има регистрирани 245 хиляди случая. И докато броят на жертвите започна да расте с рекордни нива, здравните  власти в страната са категорични, че това е едва началото.
По брой смъртни случаи Европа за сега остава начелото на черната класация. В рамките на няколко дни в Испания починалите прескочиха границата от 10 хиляди смъртни случая. И все пак властите в страната са обнадеждени, че много скоро ще достигнат пика на заболяването, след като се запазва тенденцията броят на новите случаи да намалява, за  сметка на оздравелите. Италия с близо 14 хиляди починали, за сега остава страната платила най-високата цена. Властите там се надяват, че заболяването е достигнало своя пик, като фокусът макар и болезнено започна да се измества върху финансовите последици за страната, чиято икономика беше рецесия преди пандемията. Изглежда и Франция върви по същата права, след като няколко дни под ред регистрира постоянно покачване на случаите с фатален край, с което смъртните случаи са вече 5400. За сериозността на ситуацията говори решението на правителството да удължи извънредното положение до 15 април. Подобна е тенденцията и Германия и Великобритания. Според СЗО организацията коронавируса, който атакува респираторната система в човешкото тяло е засегнал вече над 205 държави и териториите. Според здравните експерти следващото голямо огнище може да се окаже регионът на Близкия изток, затова призова и държавите там да увеличат мерките за ограничаването на заболяването.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани