Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Петър Петров: Обновяваме установките за появяване на целите

[post-views]
Подполковник Петър Петров: Обновяваме установките за появяване на целите

Валерия ТОДОРОВА

Учение на танков батальон от 
бригада  „тежък тип“ планираме 
за ноември, казва командирът на Учебен полигон „Ново село“  

Podpolkovnik Petyr Petrov– Г-н подполковник, как започна тази календарната 2020 година за УП „Ново село”? 
– На 6 януари тържествено открихме новата учебната година във формированието. На същата дата бяха и първите за годината стрелкови тренировки по съвместната българо-американска подготовка JOINT TRAINING, проведени на стрелбищата за леко стрелково оръжие и полигоните за артилерийска стрелба с колесни и верижни машини.Тази подготовка продължи до края на януари и през целия февруари. През февруари бе проведена и съвместна българо-американска подготовка – 1-ви батальон на 5-ти кавалерийски полк от СВ на САЩ и от Сухопътните войски на България – от 61 танков батальон (ТБ) на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, от 101 алпийски полк – Смолян.
– Какви български учения предстоят след пандемията от коронавирус? 
– През 2020 г. на УП „Ново село” е планирано да се проведат много и различни по тематика учения на формирования от БА и от други структури, подчинени на МО. През месеците май и юни ни предстои осигуряване на провеждането на стрелба с въоръжението на танк Т-72 – щатен изстрел на формирования от ЦПС с участието на курсанти от НВУ „В. Левски”. През октомври на полигона ще се проведат ротни тактически учения на 61 ТБ от ЦПС. За ноември е планирано да се проведе тактическо учение за международна оценка на бойните способности на 61-ви танков батальон  от състава на пехотната бригада от „тежък тип”. Същевременно на специализиран полигон „Чубра” през годината личният състав на полигона ще осигурява провеждането на три отделни подготовки на специалисти по ЯХБЗ от СВ, ВМС, ВВС и Съвместното командване на специалните операции (СКСО), както и тактико-специално учение с роти от 38 и 59 батальони за ЯХБЗ и Е. Също така, съгласно годишния план за дейността на полигона за 2020 г. е предвидено осигуряването на полеви подготовки на формирования от СКСО.
– Кои са планираните за тази година двустранни, международни и съвместни учения и подготовки? 
– Въпреки че през тази година планираните международни подготовки за провеждане на полигона не са толкова много в сравнение с предходната 2019 г., това съвсем не означава, че на УП „Ново село” няма да се  провеждат учения в такъв формат. 
През юни ще се проведе тактико-специално учение за сертифициране на декларирана рота военна полиция на Служба „Военна полиция“ за изпълнение на дежурство в състава на съвместните сили с много висока степен на готовност (VJTF) от NRF-21. Също през юни и юли е планирано провеждането на международно учение PLATINUM LION 20 с участието на 4-и и 29-и механизирани батальони от Единния център за начална  подготовка.
– Какви са спецификите на работата при вас и какви трудности срещате? 
– Почти всяко формирование в състава на БА има специфични задачи за изпълнение. УП „Ново село” е военно формирование, подчинено на Съвместното командване на силите за поддържане и обслужване на учебните полигони „Ново село” и „Чубра“. Една от основните задачи за изпълнение е осигуряването и провеждането на индивидуална, колективна и съвместна подготовка на военнослужещи, военни формирования и щабове от въоръжените сили, както и осигуряване провеждането на международни учения и подготовки, на които България е страна-домакин. На полигона е изградена система от рубежи за появяване на леки и тежки цели. Към настоящият момент срещаме трудности с поддържането на създадената инфраструктура на отделните сектори в границите на полигона. С годините кабелизацията на тактическите учебни полета се редуцира вследствие остаряване на кабелите, нанесени щети при провеждане на учения и изграждането на нови съоръжения. Придобиването на оборудване за мобилни стрелбищни полигони значително ще повиши резултатите от провежданите стрелкови тренировки. Осъвременяването на установките за появяване на целите и преминаване на радиоуправляеми и енергонезависещи от местността установки, въпреки по-голямата първоначална инвестиция, впоследствие ще доведе до ниски разходи при експлоатация. Освен това ще даде възможности за създаване на адекватна и според желанията на играещите формирования разнообразна и по-ефективна обстановка. 
Подмяната със съвременни пултове за управление и контрол ще даде възможност за по-добър анализ от командирите за действията и ефективността на обучаваните формирования, а от там и до по-добри резултати по бойната подготовка и ще доведе до адаптиране на УП „Ново село” към изискванията по организацията и провеждането на учебно-тренировъчна дейност в съответствие с характерните изисквания, правила и методика на обучаващите се от различните страни или по единно определени такива. Същевременно обучаваните войски и щабове ще бъдат поставяни в условия, максимално приближени до реалните, както и до постигане на висока полева натренираност чрез многократни тренировки на обучаваните с практическо изпълнение на тренировъчния полигон с щатна материална част.
– Има ли конкретни подобрения и как поддържате полигона, за да протичат успешно тренировките, подготовките, ученията?
– През изминалата година бе завършено изграждането на нов елемент – полигон за ръчни гранати, като в началото на текущата година същият започна да се използва по предназначение. В процес на изграждане са следните съоръжения: полигон 1500 м за прицелване, полигон за артилерийска стрелба, полигон за артилерийска стрелба с верижни машини, полигон за артилерийска стрелба с колесни машини, полигон за авиационна стрелба, полигон за леко стрелково оръжие, полигон за картечна стрелба, полигон за точна автоматична стрелба, полигон за учения в градска среда и контролна наблюдателна кула. Същевременно се изграждат и сервизните пътища за тези полигони.
– Кое ви мотивира в командирската ви дейност?
– Удовлетворението от изпълнението на поставените задачи и постигнатите крайни резултати, работейки в постоянно променящата се и динамична среда и свързаните с това трудности и тяхното преодоляване, е един от основните мотивиращи фактори в дейността ми като командир на формированието.

Най-ново

Единична публикация

Избрани