Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Положителният ефект от КОВИД-19 – карантината събуди за нов живот дивата природа

[post-views]
Положителният ефект от КОВИД-19 – карантината събуди за нов живот дивата природа

jivotni jungleПоловината от населението на Земята е под карантина като част от борбата срещу глобалната пандемия от Ковид-19. Около 4 милиарда души в близо 100 държави са призовани или принудени от правителствата си да останат у дома, сочат статистическите данни. И ако това има силен негативен ефект върху човечеството и заплашва да срине световната икономика, то за природата е период на разцвет.


Примерите за възраждане на дивата природа са много и от целия свят – в големите градове започна да се чува песента на птиците, на някои места по улиците се забелязват глигани, а делфини се връщат все по-близо до бреговете.
Нещо подобно се случи и в чилийската столица Сантяго. Опустяла заради наложената изолация на населението, тя стана дом за лисици, кондори и пуми. През последната седмица най-малко два екземпляра от семейството на опасните диви котки, се разхождаха необезпокоявани по улиците на града. Единият така и не беше открит, а другият беше заловен и след провеждането на медицински тестове – върнат в естественото си, планинско местообитание в Андите.
Дали животните просто са се възползвали от намалената човешка активност или миграцията им е провокирана от недостига на храна, причинен от суша и свръхурбанизация, експертите не се наемат да кажат, но категорично успокояват, че не става дума за нашествие на дивата природа в цивилизацията.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани