Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал Боян Медникаров: Ще излезем от кризата по-силни и по-опитни

[post-views]
Началникът на ВВМУ потегли към Антарктида

1Флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров е роден на 8.10.1961 г. във Варна. В периода 1979-1984 г. се обучава във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – магистърска програма, първенец на випуска. През 1990-1992 г. е на обучение във Военноморска академия „Адмирал Кузнецов”, РФ – магистърска програма, през 1997-1999 г. отново е във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – докторска програма. В периода 2005-2006 г. е на обучение във Военна академия „Г.С. Раковски” – магистърска програма, първенец на випуска. Той е професор от 2009 г. Началник е на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от 2011 г. 
Разговаряхме с флотилен адмирал Медникаров за бъдещето на военноморското образование, за реализацията на випускниците, за пандемията, за мерките за безопасност и грижата за здравето на курсантите и преподаватели, както и за спецификите в пропускателния режим и новите и модерни форми на провеждане на учебния процес, които се налагат от извънредното положение, в което се намираме, заради пандемията от коронавирус.

– Г-н флотилен адмирал, какви са основните ви задачи към актуалния момент?
– Настоящите планове на Министерството на отбраната включват като основна задача съхраняването на курсантите, да пазим тяхното здраве и ако бъде поставена задача в рамките на планираните мероприятия на Въоръжените сили, те да могат да действат по конкретни направления, свързани със задълженията им.

– Какво се налага да се промени при вас във връзка с пандемията?
– Ние в общи линии направихме много големи, дори бих си позволил да ги нарека драматични, крачки в процеса на дигитализация на учебния процес на образованието. В рамките на една седмица беше установена и вече работи особено ефективно, според мен, а и не само според мен, система за виртуален учебен процес. Проведохме месечното си планиране и нашите началници на катедри докладваха какво е състоянието. От изнесената информация стана ясно, че много сериозно е присъствието на обучаемите във виртуалния учебен процес. 

– Какви изводи си направихте, какво още можете и какво вече сте постигнали по този път на виртуална оптимизация?
– Изводът е, че дори и така организиран, същият този учебен процес е по-интересен от класическия такъв за обучаемите. Направихме вече и първите защити на дипломни работи в тези нови условия. Активно препланираме завършващия летен семестър на училището с разчет да завършим ако трябва и по-рано. 

– Как ще се навакса с материала, който е предвиден за семестъра?
– Мислим за осигуряването на евентуално преминаване на някои от дисциплините от последващия зимен семестър за курсантите, така че след това да можем да им осигурим повече време за практика и за почивка след възстановяването на нормалната ситуация. Наблюдаваме и интересна оптимизация на голяма част от административните процеси във Висшето военноморско училище. Проведох месечното планиране от моя хол и успяхме да комуникираме с всички колеги, които работят по отделните направления, в които се извършва планиране на определените дейности по различните пера. 

– Как ще излезете от тази ситуация, когато кризата премине и когато извънредното положение бъде отменено, как ще се възстановите като висше училище?
– Аз съм силно убеден, че нашето училище ще излезе по-добро от кризата, ще имаме по-висок капацитет и това е основното ми послание към моите колеги и към нашите обучаеми. 

vvmu-kursanti– Как ще се състои кандидат-курсантската кампания тази година в условията на пандемия? 
– Предложихме на Министерството на отбраната доста по-гъвкави подходи при организирането на кандидат-курсантската кампания тази година. Не трябва да пренебрегваме и един много важен факт, че може би кризата ще направи така, че тази година ще останат повече випускници – повече абитуриенти. Трябва да се възползваме максимално и от тази ситуация. 

– Налага ли се освен препланиране на дадени основни дейности, така също и отлагане, заради условията? 
– Отлагането се налага само за тези дисциплини, които изискват присъствена подготовка и това е изключително за нашите студенти. Някои от подготовките, между другото, са забранени от морската администрация за времето на кризата. Аз мисля, че много голяма част от тези неща лесно ще бъдат компенсирани и не виждам съществен проблем в тази насока. 

– Г-н флотилен адмирал, какви са мерките, които се вземат във военноморското ни училище срещу заразата, имам предвид по-специфичен пропускателен режим, вероятно различен тип дежурства…? 
– Да, твърде е засилен пропускателният режим. Непрекъснато се извършва дезинфекция. От няколко източника имахме възможност да се снабдяваме с дезинфектанти. Бяха закупени освен това и лични предпазни средства, които бяха раздадени, както и респиратори от нашите запаси на училището. Забранени са свижданията. Реорганизирахме наряда по такъв начин, че да не се получава ситуация, при която нашите курсанти да дават наряд заедно със старшини и офицери, които в ежедневието си напускат училището по обективни причини и това да създаде евентуално опасност от заразяване.

– Налагат ли се някакви промени, доучване или компенсиране през лятото заради настоящите условия?
– Определено лятото няма да е същото. Ще се наложи навярно препланиране. Семестрите ще свършат малко по-рано, защото в момента организираме реален учебен процес в събота, а понякога и в неделя, за да уплътним максимално времето на курсантите ни. Курсантите според мен в много голяма степен ще преизпълнят учебните си планове и по този начин ще се отворят прозорци през следващия зимен семестър, където евентуално ще бъдат проведени тези занятия, които в момента извънредното положение не позволява да бъдат осъществени. Това са посещенията по войсковите формирования, някои плавания на корабите от ВМС, които досега по обективни причини сме поотложили. 

– Ще пострада ли международната дейност на военноморското училище заради кризата сега и как ще възстановите евентуални щети от едно такова явление?
– Категорично да. Ред международни събития, които бяхме планирали бяха отложени, тук влизат и конференции, които също са отложени във времето. Това е неминуемо последствие от кризата, но ние се надяваме, че след нормализирането на ситуацията отново ще могат да бъдат активирани нашите връзки с нашите приятели от Полша, от Румъния, от САЩ и всички останали. Поддържаме непрекъсната комуникация с тях, говорим си за бъдещи проекти и съм сигурен, че нещата ще се възстановят много бързо, след като отпаднат рестрикциите и отмине кризата.

2– Кое може и кое не може да се прави онлайн в момента при вас?
– Нашата цел е да направим колкото се може по-ефективен учебния процес в тези условия. В морската подготовка има и много практически занятия, където трябва да се пипне съответното оборудване, да се извършат съответните манипулации, да се включат симулатори. На този етап стриктно изпълняваме разпоредбите и заповедите на министъра на здравеопазването, а и заповедта на министъра на отбраната да се работи изключително дистанционно, където, колкото и както може. Правим така, че сега от дадените дисциплини минаваме теоретичните блокове и в последствие, след промяната на режима на извънредно положение ще работим и по практическите елементи. 

Флотилен адмирал Боян Медникаров изрази специална благодарност към курсантите от училището, които ясно осъзнават сериозността и отговорността на ситуацията и изключително достойно понасят тези трудности и несгоди. Огромни благодарности отправи той и към професорско-преподавателския състав, към хората от администрацията на училището, от обслужващите формирования, които правят невероятни неща, само и само да продължи нормалното функциониране на морското училище. „Аз съм силно убеден, че нашето училище след кризата ще бъде по-добро, по-ефективно и ще продължим успешно напред“, категоричен беше флотилен адмирал Боян Медникаров. 


Витамини и по-бърз интернет в борба с вируса
„Закупихме витамини по препоръка на нашия лекар, които да укрепват имунната система на хората. Непрекъснато се извършват прегледи от лекарите ни. Когато има и най-малко съмнение за някакво простудно или дори и вирусно заболяване, съответните курсанти се отделят в един район за изолация. Тук не говорим за болни от коронавирус, става дума за това, че тези хора са отделени като носители на така да се каже конвенционални заболявания“. Това каза флотилен адмирал Боян Медникаров. 
Целта е да не се отслабва имунната система на останалите. Те се отделят и след като се възстановят, се връщат в основния район. За да се осигури нормалния учебен процес, са предприети много сериозни мерки за нарастване на капацитета на IT-инфраструктурата в корпуса, където работят курсантите. Там са настанени почти 200 човека и точно там е била увеличена до 10 гигабита комуникационната линия. Създадени са и условия всеки един да може да работи с големи обеми информация и да не се получава срив на интернет-мрежата, особено в условията, когато много потребители теглят големи потоци и обеми информация. 

5Курсантите са на казармен принцип, студентите – по домовете

Курсантите във военноморското ни училище живеят и работят на казармен режим. Те се намират в училището. Създадени са условия да бъдат минимизирани техните контакти с хора, които излизат извън училището. На практика с курсантите работят основно техните командири и  лекарите на училището. 
Те се хранят в столовата на училището, но там пък са създадени условия всеки да бъде на разстояние от другия не по-малко от 2 метра. Живеят и работят в училището.
Стана ясно, че най-много им липсва спортът, защото някои спортни активности е трябвало да бъдат ограничени – не могат да плуват в басейна, не могат да ходят в големите фитнес-зали в училището. „Надявам се скоро да преодолеем тази криза и нещата да си дойдат на обичайното им място“, категоричен е флотилен адмирал Боян Медникаров.
Стана ясно също, че студентите са напуснали училището с обявяването на първите карантини. Това се е случило около 10, 11 март. В момента те са по домовете си и участват в електронно базираният учебен процес. На практика те се намират в състояние на непрекъсната комуникация със своите преподаватели. 
Същите мерки се отнасят и за чуждестранните студенти. За тях е била обявена неприсъствена подготовка до края на Великденските празници. „Това го направихме превантивно, още преди в страната да бъде обявено извънредно положение, защото по-голямата част от тях са от Гърция, а там проблемът се развиваше преди да се задълбочи до такава степен при нас“, обясни началникът на военноморското училище. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани