Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

800 българи с актове за 4 млн. лева заради разходки в паркове

[post-views]
Общо 21 души са ранени в катастрофи в страната през изминалото денонощие

Димитър Илиев
police-bg800 българи са санкционирани с актове по 5000 лв. за разходки в паркове и градини по време на карантината заради пандемията с коронавируса. Това съобщиха от МВР. Актовете са на стойност 4 млн. лв. Около 370 са досъдебните производства у нас заради нарушена карантина. Най-често става дума за хора, които са напуснали адреса си, въпреки че имат забрана за това.
Един от случаите е на варненеца Золфи В., който е арестуван във Варна заради нарушаване на карантината си. Золфи заминал за Великобритания на 13 март тази година, за да си търси работа, и се завърнал на 23 март с полет от летище Лутън след неуспешен опит да си намери поминък, съобщиха от варненската прокуратура.
На варненското летище той попълнил предписание за поставянето му под карантина като пътник, който се завръща от рискова страна. Посочил, че ще пребивава по време на ограничението на адреса на своя приятел. Вместо домашна изолация 21-годишният обвиняем обаче напуснал дома на приятеля си. Брат му започнал да го издирва, но след като не успял да го върне на посочения адрес, подал сигнал на тел. 112.
По време на отклоняването от карантинните мерки Золфи В. прикачвал снимки в профила си във фейсбук, които доказват, че не е на посочения в предписанието адрес, твърди прокуратурата.
След като бил издирен от полицията, Золфи В. е задържан с постановление на прокурор в Районната прокуратура във Варна за срок до 72 часа в ареста. Прокуратурата ще внесе искане във Варненския районен съд за определяне мярка за неотклонение „Домашен арест” за първия задържан в града обвиняем за неспазване на карантината. Само преди дни арестуван по обвинение за нарушаване на правилата на карантина беше арестуван в София. Преди седмица в Разлог пък бе задържан, но само за 24 часа, бизнесменът Владимир Каролев. При него едно от обвиненията също е свързано с нарушаване на правилата на картината.
Междувременно прокуратурата и МВР арестуваха 8 човека, които са отправили заплахи срещу жена, търсеща кръв в района на Националния кръвен център в София. В Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство за отправени заплахи срещу гражданин, нуждаещ се от кръводаряване за свой близък.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024