Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бразилският „Разярен бик“ поваля слон

[post-views]
Бразилският „Разярен бик“ поваля слон

Автор: доц. д-р инж. Георги Маринов

Taurus Raging bull През 1980 г. на оръжейния пазар е поднесена една приятна изненада с появата на мощен револвер, който е предназначен за лов на такива големи животни като африканския бивол и африканския слон. Всеки сам може да си отговори на въпроса каква мощност трябва да има това оръжие, с което може се повали животно с тегло 7-10 тона, колкото тежи един среден танк.
Тази изненада беше поднесена от бразилската компания за производство на огнестрелно оръжие „Taurus International“. Новият супер мощен револвер не случайно е обозначен с името „Raging Bull“- разярен бик, тъй като в ръцете на ловеца се превръща в безкомпромисно средство за отстрелване на огромните и изключително опасни бозайници в африканските степи и савани.

Новото оръжие е предназначено за уникалния патрон с обозначение   .  Този патрон е разработен още през 1957 г. от двамата американски оръжейници Дик Касъл (Dick Casull) и Джек Фулмер (Jack Fulmer), които по това време работили в Солт-Лейк-Сити (щтата Юта в САЩ). За пръв път обаче патронът бил представен на оръжейните специалисти и на широката общественост през 1959 г., когато информация за него се появява на страниците на авторитетното оръжейно списание „Guns and Ammo“.

Конструкторите Касъл и Фулмер използвали като база най-популярния американски пистолетен патрон .45 Colt, чийто тактико-технически характеристики били значително променени и завишени. Те успешно заменили маломощния пистолетен капсул, с използвания капсул за пушечни патрони, който създавал значително по-голямо налягане достигащо до 410 МРа. Така огънят бързо прониквал през огневите отвори на капсула и бързо възпламенявал заряда от бездимен барут. Това позволило на куршума с маса 16 гр. да бъде изстрелян с начална скорост 580 м/с и да получи дулна енергия повече от 2700 джаула. Разработени са и варианти на  патрона с по-тежък куршум, масата на който е около 19 гр.   

Taurus_Raging_Bull_454 casullЗа сравнение може да се посочи, че дулната енергия на пушечните патрони 7,62х51 НАТО и 7,62х54R е малко над 3000 джаула. Това приравнява мощния пистолетен патрон по поразяващи показатели към пушечните патрони. Освен това, челната повърхност на куршума е плоска. При попадане в живия организъм, скоростта му рязко намалява поради високото съпротивление на челната част. В резултат на това, голяма част от кинетичната му енергия  се отдава за поразяване на тъканите и костите.

През 1978 г. конструкторите  Касъл и Фулмер основали собствена оръжейна компания „Freedom Arms“, в която започнали да произвеждат револвери, използващи мощния патрон. В същото време, множество фирми пристъпили също към разработването на револвери за патрона .454 Casull. Една от първите, които решили за внедрят този патрон била бразилската компания „Taurus International“. Нейният  модел „Raging Bull” бил наречен от ловците истинско мини-оръдие. При изстрел с револвера възниквал огромен откатен импулс, при който „отскачането” на цевта било значително. То се намалявало чрез насочване на част от барутните газове в посока, обратна на сумарната откатна сила. За целта от двете страни нагорната част на цевта, около мушката, били пробити отвори. Освен това, цевта е доста масивна, която поема част от възникващата откатна сила. 

Един от сериозните проблеми  за воденето на точен огън е свързан с появата на въздушни трептения над нагрятата от изстрелите цев. За да се избегне това, над цевта била изработена вентилираща планка с напречни отвори, които предотвратявали появата на трептения в пространството между мерника и мушката. Револверът има 5-заряден барабан, поради големия му калибър. Ако броят на патронните камери на барабана се увеличи, габаритните размери и масата му стават необосновано големи. При презареждане или при изваждане на неизстреляните патрони, барабанът се отмята встрани, като оста на екстрактора се прибира в гнездо под цевта.

Ударно-спусковият механизъм е с двойно действие, а ударното чукче е открит тип. Револверът има надеждна система за сигурност, предотвратяваща произвеждането на случаен изстрел. Това е едно от важните съвременни изисквания при боравене с оръжие.  Системата се нарича потъваща (плаваща) игла, която осигурява достъп на иглата до капсула само ако спусъкът е натиснат до край. Мерните прибори са спортен тип, като мушката е фиксирана а мерникът може да се регулира за стрелба на различни дистанции. Цевта е с различна дължина от 57 мм до 254 мм.

 taurus-raging-bull 454 casull„Taurus Raging Bull“ достатъчно плътно лежи в ръката на стрелци с различна големина на дланите. За по-добро захващане, в задната плоскост на ръкохватката е монтирана еластична гумена наставка в червен цвят, която създава чувство на комфорт и поема част от възникващия откат. Върху цевта на револвера може да се монтира допълнително специална планка, на която се закрепват оптични мерници или бързомерци.  
Револверът се произвежда не само за мощния патрон .454 Casull, но и  за други видове боеприпаси. Така например модел с обозначение „Model 218 (Raging Bee) използва патрони с калибър „.218 Bee“. Цевта му е 
от неръждаема стомана с дължина 254 мм. (10 инча). „Model 22H“ (Raging Hornet) e предназначен за патроните „.22 Hornet“. Цевта му също е с дължина 254 мм., като целият револвер е от неръждаема стомана.
Моделът „223“ (Raging 223) използва патрони „.223 Remington“, моделът „30C“ (Raging Thirty) е с калибър „.30 Carbine“, а моделът „416“ е за патроните „.41 Мagnum. Разработени са и модели  за патроните „.44 Magnum“, „.44 Special“, „.480 Ruger“ и „.500 S&W Magnum“.

Посочените модели се използват основно за ловни и спортни цели. Тези револвери, които са с по-малки калибри имат 6, 7 или 8-зарядни барабани. В зависимост от калибъра на използваните патрони, масата на револвера може да бъде в границите от 0,8 до 2,2 кг.

Най-ново

Единична публикация

Избрани