Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава виртуална пресконференция
Генералният секретар на НАТО
Йенс Столтенберг дава виртуална пресконференция

Макар че е преди всичко военна организация, НАТО реагира и при други кризи, застрашаващи националната сигурност на държавите членки. Такъв е случаят със сегашната пандемия от COVID-19. Основен инструмент за действие е Евроатлантическият координационен център, отговорен за реакцията при бедствени ситуации (EADRCC). Той работи денонощно и координира исканията за помощ от страните членки на Алианса и от партньорските държави и предлага решения за справяне с последиците от кризи като сегашната пандемия от COVID-19.

НАТО има две програми за прехвърляне на стратегически товари. Първата е програмата за стратегически способности за въздушен пренос. Тя се реализира с три самолета за превоз на тежки товари С-17 „Глоубмастер“. Те са съвместна собственост на НАТО и страните членки и работят на принципа на споделените летателни часове и разходи. Освен това Северноатлантическия алианс наема няколко транспортни самолета „Антонов“ в рамките на програмата на Алианса за международни решения за пренос на стратегически товари. Тази програма обикновено се използва за придвижване на войски и доставка на военно оборудване от Европа до базите на НАТО в Афганистан и Косово, а също и в случаите на оказване на хуманитарна помощ в Хаити и Пакистан. 

Транспортен самолет на НАТО С-17 'Глоубмастер' достави медицински материали от Южна Корея в Букурещ
Online press conference by NATO
Secretary General Jens Stoltenberg
ahead of the Meeting of NATO Ministers of
Foreign Affairs to be held via secure teleconference

Към този момент пет страни от НАТО и две партньорски държави са поискали международна помощ за справяне с COVID-19. Това са (в хронологичен ред): Украйна, Испания, Черна гора, Италия, Албания, Северна Македония и Молдова. Вече има няколко реализирани доставки в отговор на тези искания.  Чехия достави по 10 000 защитни костюма на Италия и Испания в началото на тази седмица. Превозът е станал със самолет С-130 на испанската армия. Отделно от това в Милано с камиони е доставено медицинско оборудване от Чехия. От своя страна чешките власти са се възползвали от нает от НАТО самолет „Антонов“, за да транспортират медицински материали от Китай. Турция пък е доставила на Испания и Италия маски, защитни костюми и дезинфектанти с полет на свой военен самолет. 

От транспортния самолет на НАТО С-17 „Глоубмастер“ се е възползвала Румъния, която е транспортирала 45 тона медицински материали от Южна Корея. Доставката включва 100 хиляди защитни костюма. В Люксембург НАТО предостави полева палаткова болница от 1200 кв. м, за да увеличи местния капацитет за поемане на болните от COVID-19 с 200 легла. Борбата с COVID-19 бе основна тема и на проведената вчера среща на външните министри на страните от НАТО (тя завърши след редакционното приключване на броя). Предвид мерките за предпазване от вируса, министрите си говориха чрез видеоконферентна връзка. Те обсъдиха действията, които Алиансът и държавите членки могат да предприемат, за да подобрят колективната борба със заразата. Не остава на заден план и въпросът за постоянната бойна готовност на силите на НАТО. Министрите изслушаха доклад по тази тема от генерал Тод Уолтърс – командващ на силите на Северноатлантическия пакт в Европа. 

Във фокуса на вниманието на срещата на външните министри бяха и бъдещето на обучителната мисия на НАТО в Ирак, партньорството със страните от района на Близкия Изток и Северна Африка. Обсъдена бе и военно-политическата ситуация в Афганистан след подписването на примирие с талибаните, както и мерки за подкрепа на партньорските страни Грузия и Украйна. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Виж още

Избрани