Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отвъд икономическите последици или как се отразява пандемията на армиите в Европа

[post-views]
Ген. Сандърс: Изпращането на танкове на Украйна отслабва британската армия

uk_armyНаред с овладяването на пандемията от Ковид-19, разпространяването на коронавируса се оказа и предизвикателство пред въоръжените сили на отделните държави в Европа. В опит да ограничат заболяването военните са  принудени да отменят учения, да ограничат операциите си и налагат строги правила върху личния си състав. Ето как се отразява кризата върху хората, които гарантират нашата сигурност.

И те са на първа линия. Все повече държави в Европа мобилизират въоръжените сили в борбата срещу невидимия враг  -Ковид-19. Хиляди военнослужещи в половин дузина страни подпомагат усилията на полицаите в гарантирането на обществения ред, налагането на задължителните ограничения или активно участват в дезинфекцията на болници. Това обаче си има цена. Все повече държави, сред които Франция, Италия и Испания обявиха, че са ограничили военни си операции, а някои или временно са прекратени. 
Испания изпитва проблем при ротациите на военните в операцията на ЕС „Аталанта“, край бреговете на Африканския рог. Германия обяви, че част от военните разположени в Латвия, които участват в мисията на НАТО Засилено предно присъствие в Източна Европа, са дали положителни тестове на ковид-19. Пандемията засегна и участието на страната в мисията на Алианса в Афганистан, след като контингентът, който трябваше да бъде изпратен в страната беше поставен под 14 дневна карантина. 
Франция също ограничи военните си действия срещу ислямистите си е Мали, като в неделя и Турция обяви, че  прекратява повечето си операции в Сирия.
Затова ограничаването на разпространяването на военните трябва да е сред приоритетите на отделните правителства, категоричните са експертите ,защото само така тези, които са призвани да ни пазят, ще мога да си изпълняват задълженията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани